Na teritoriji Amazona sve češća bespravna iskopavanja dragocenog metala

Amazon, Apple, Microsoft i Google glavni kupci ilegalnog zlata iz Brazila

PoslovanjeSvetVesti

26.7.2022 18:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Amazon, Apple, Microsoft i Google glavni kupci ilegalnog zlata iz Brazila Amazon, Apple, Microsoft i Google glavni kupci ilegalnog zlata iz Brazila
Neke od trenutno vodećih kompanija u svetu tehnologije identifikovane su kao glavni kupci ilegalno dobavljenog zlata iz amazonske prašume. Javno dostupni dokumenti navode četiri... Amazon, Apple, Microsoft i Google glavni kupci ilegalnog zlata iz Brazila

Neke od trenutno vodećih kompanija u svetu tehnologije identifikovane su kao glavni kupci ilegalno dobavljenog zlata iz amazonske prašume.

Javno dostupni dokumenti navode četiri kompanije — Amazon, Apple, Microsoft i Google — kao firme koje su od italijanske firme Chimet kupovale zlato kako bi ga iskoristile u svojim proizvodima, prvenstveno na metalnim štampanim pločama, prenosi Benchmark.rs, pozivajući se na Reuters.

Prema navodima odseka za istraživačko novinarstvo Reporter Brasil, savezna policija u Brazilu optužila je upravo kompaniju Chimet kako je zlato u vrednosti od čak 385 miliona dolara kupila između 2015. i 2021. godine od firme CHM do Brasil, koja je najverovatnije došla u posed ovog dragog metala koristeći ilegalne kanale. Firma CHM do Brasil je negirala ove tvrdnje.

Zvaničnici iz kompanije Chimet su izjavili da su prekinuli svaku saradnju sa CHM do Brasil u oktobru prethodne godine, nakon što su se pojavili prvi navodi o metodama koje je ova firma koristila da bi došla do zlata. 

Pored toga, predstavnici kompanije Chimet su izjavili i da nikada nisu poslovali direktno sa pomenuta četiri tehnološka giganta, te da su zlato prodavali bankama, čija imena nisu naveli. Međutim, brazilska savezna policija pronašla vezu između njih i samog izvora zlata.

Nelegalno iskopavanje zlata doživelo je ogroman porast u Brazilu od trenutka kada je 2019. predsednik postao Žair Bolsonaro (Jair Bolsonaro). Jedan od njegovih ciljeva bio je odobravanje iskopavanja zlata na zabranjenoj teritoriji, što Amazon svakako jeste, piše Benchmark.rs.

U ovom trenutku nelegalno i neregulisano iskopavanje zlata ne samo što uništava delove prašume već i zagađuje reku i rečni svet zbog ispuštanja velikih količina žive koja se koristi u procesu ispiranja zlata. Takođe, postoje navodi da su rudari nasilno uklanjali domorodačke zajednice sa teritorija za iskopavanje. 

  • GOCA BG

    26.7.2022 #1 Author

    Kad su ovakve informacije isplivale,ko zna sta ce jos naci…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...