U virtuelnoj realnosti Apple predstavlja direktnu konkurenciju Meti

Tehnološki giganti formirali grupu za standardizaciju metaverzuma

Hi-techLifestylePoslovanje

22.6.2022 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Tehnološki giganti formirali grupu za standardizaciju metaverzuma Tehnološki giganti formirali grupu za standardizaciju metaverzuma
Meta, Microsoft i drugi tehnološki giganti koji se utrkuju da izgrade metaverzume formirali su grupu kako bi utvrdili industrijske standarde koji će digitalne svetove... Tehnološki giganti formirali grupu za standardizaciju metaverzuma

Meta, Microsoft i drugi tehnološki giganti koji se utrkuju da izgrade metaverzume formirali su grupu kako bi utvrdili industrijske standarde koji će digitalne svetove u nastanku učiniti međusobno kompatibilnim.

Među učesnicima Foruma za standardizaciju metaverzuma našle su se mnoge velike kompanije koje posluju u digitalnoj sferi, od proizvođača čipova do gejming kompanija, kao i World Wide Web konzorcijum, telo za standardizaciju interneta, saopštila je grupa.

Neobična je bila činjenica da se na listi članica grupe nije našla kompanija Apple, za koju se očekuje da će postati dominantan igrač u oblasti metaverzuma kada u toku ove ili sledeće godine predstavi novi VR uređaj, odnosno naočare sa podrškom za proširenu realnost, piše Reuters.

Gejming kompanije Roblox i Niantic takođe se ne nalaze na listi učesnika u forumu, a nisu uključene ni platforme za “kripto metaverzume” The Sandbox i Decentraland.

Iz kompanije Apple još uvek nije stigla potvrda da je u planu proizvodnja VR naočara, navodi Bloomberg, iako su zainteresovani u više navrata imali priliku da dobiju poneku informaciju o njima. Iz kompanije nisu odmah odgovorili na poziv Reutersa da prokomentarišu forum.

Predstavljanje proizvoda poput VR naočara učiniće Apple direktnim konkurentom kompaniji Meta, koja je čitavu budućnost poslovanja bazirala na metaverzumu i uložila izuzetno mnogo u hardver za svoju viziju međusobno povezanih virtuelnih svetova.

Meta je predstavila planove za naočare sa podrškom za proširenu realnost pod nazivom “Cambria”, koje će se naći u prodaji ove godine.

Kompanija Apple je ranije bila jedan od najvažnijih učesnika u kreiranju standarda kao što je HTML5, a za kreiranje trodimenzionalnog sadržaja u metaverzumu ovaj tehnološki gigant je sarađivao sa kompanijama Pixar i Adobe.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...