Kompanija Meta nastavlja da kuje planove za budućnost

„Zuck Bucks“, usluge kreditiranja i NFT — nove opcije na Facebook platformi

BiznisHi-techVesti

7.4.2022 19:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

„Zuck Bucks“, usluge kreditiranja i NFT — nove opcije na Facebook platformi „Zuck Bucks“, usluge kreditiranja i NFT — nove opcije na Facebook platformi
Kompanija Meta pravi planove kojima će u njene aplikacije biti uključene posebne virtuelne valute, različiti tokeni i usluge kreditiranja. Kompanija sa Markom Zakerbergom (... „Zuck Bucks“, usluge kreditiranja i NFT — nove opcije na Facebook platformi

Kompanija Meta pravi planove kojima će u njene aplikacije biti uključene posebne virtuelne valute, različiti tokeni i usluge kreditiranja.

Kompanija sa Markom Zakerbergom ( Mark Zuckerberg) na čelu istražuje alternativne mogućnosti za priliv prihoda, poput novih funkcija kojima bi mogla da privuče i zadržati korisnike, uzimajući u obzir da popularnost proizvoda za društvene mreže Facebook i Instagram opada — trend koji ugrožava poslovni model ove tehnološke firme, zasnovan na reklamama, koji godišnje donosi 118 milijardi dolara.

Podružnica ove firme Meta Financial Technologies istražuje mogućnost za kreiranje virtuelne valute za metaverzum, koju su zaposleni interno nazvali „Zuck Bucks“, navodi nekoliko upućenih izvora.

Malo je verovatno da će ova kriptovaluta biti zasnovana na blokčejnu, napominju izvori. Umesto toga, Meta se teži tome da u aplikaciju uvede tokene sa centralizovanim sistemom, poput onih koji se u aplikacijama za video-igre (kao što je valuta robux u popularnoj dečijoj igrici Roblox), piše Financial Times.

Prema dopisima kompanije i ljudima upućenim u pomenute planove, Meta takođe razmatra kreiranje “društvenih tokena“, odnosno “žetona reputacije“, koji bi, na primer, mogli biti nagrada za značajne doprinose u Facebook grupama.

Druga ideja je da se naprave “novčići za kreatore” koji bi mogli biti povezani sa određenim influenserima u njihovim aplikacijama za deljenje fotografija na društvenoj mreži Instagram.

Meta takođe istražuje i opcije za tradicionalnije finansijske usluge, sa fokusom na kreditiranje malih preduzeća po atraktivnim stopama, navode anonimni izvori, dodajući da je kompanija već pregovarala sa potencijalnim kreditnim partnerima.

Većina ovih zamisli je još u ranoj fazi razvoja i lako bi moglo doći do promene. S druge strane, planovi za integraciju nezamenljivih tokena (NFT) u aplikacije su sve bliže ostvarenju, a sam Zakerberg je potvrdio da će Instagram uskoro biti prilagođen NFT-ovima.

Prema jednom memorandumu koji je interno podeljen prošle nedelje, Meta planira da sredinom maja pokrene pilot funkciju za objavljivanje i deljenje NFT-ova i na društvenoj mreži Facebook.

Ovo će pratiti i testiranje funkcije koja će omogućiti članstvo u Facebook grupama na osnovu NFT vlasništva, kao i druge funkcije za “kovanje”, odnosno kreiranje NFT-ova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...