posebna opasnost leži u "kidnapovanim" domenima

Korisnici u Srbiji upoznati s kompjuterskim virusima, ali ipak izloženi „zarazama“

AnalizaHi-techSrbijaU fokusuVesti

5.4.2022 14:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Korisnici u Srbiji upoznati s kompjuterskim virusima, ali ipak izloženi „zarazama“ Korisnici u Srbiji upoznati s kompjuterskim virusima, ali ipak izloženi „zarazama“
Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) sproveo je početkom ove godine istraživanje uz podršku Nacionalnog CERT-a Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge... Korisnici u Srbiji upoznati s kompjuterskim virusima, ali ipak izloženi „zarazama“

Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) sproveo je početkom ove godine istraživanje uz podršku Nacionalnog CERT-a Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) o bezbednosnim rizicima prilikom korišćenja interneta.

Najveći broj ispitanika u našoj zemlji tvrdi da je manje ili više upoznat sa bezbednosnim rizicima, tako da je svega 4,6 odsto njih izjavilo da ne zna ništa o virusima, 2,7 odsto ne zna ništa o prevarama, a 4,9 odsto o krađama podataka.

Međutim, čak 60 odsto ispitanika kaže da je bar jednom bilo „zaraženo“ virusom ili nekim drugim malverom, a 19,7 odsto korisnika interneta je priznalo da se bar jednom „upecalo“ i kliknulo na link koji je dobilo od nepoznate osobe.

Bezbednosni rizici su utoliko veći što skoro 44 odsto korisnika interneta u Srbiji misli da pružaoci internet usluga (kompanije koje su vlasnici društvenih mreža i aplikacija za komunikaciju) ne brinu uopšte ili ne brinu na zadovoljavajući način o bezbednosti korisnika interneta.

Stoga bi se očekivalo da korisnici sami preuzmu odgovornost za svoju bezbednost, ali je tek 14 odsto internet korisnika izjavilo da se o svojoj bezbednosti brine samo, dok čak 40 odsto njih očekuje da za njihovu bezbednost budu odgovorni upravo pružaoci internet usluga. 

Posebna opasnost leži u tome što je informisanost o “kidnapovanju” internet domena na izuzetno niskom nivou. Čak 27,8 odsto ispitanika priznaje da ne zna ništa o tome, što je i do 10 puta veći procenat nego kod nekih drugih bezbednosnih rizika. “Kidnapovani” domen je ozbiljna pretnja za sve korisnike interneta, jer su ugroženi i vlasnici sajtova na takvim domenima, kao i korisnici tih sajtova, a ipak je svest o toj pretnji daleko niža u odnosu na sve ostale rizike.

Zašto je ovo tako ozbiljan bezbednosni rizik? 

Godišnje se izvrši više stotina miliona uspešnih napada na domene, pri čemu se napadnuti domeni preusmeravaju ka serverima i servisima koje kontroliše napadač. Zahvaljujući preusmeravanju saobraćaja na lažni sajt identičnog izgleda, veliki broj internet korisnika hakerima ostavlja svoje kredencijale za pristup servisima banaka ili drugim servisima za poslovanje na internetu. Pritom, pored sajtova mogu biti pogođeni i servisi e-pošte, kao i svi drugi internet servisi povezani sa “kidnapovanim” domenom, što često dovodi do krađe osetljivih poslovnih i privatnih podataka.

Analize nakon napada pokazale su da „kidnapovani“ domeni nisu imali aktivnu nijednu vrstu zaštite, što ih je činilo lakim plenom za napadače. S obzirom na to da je domen važan online resurs, RNIDS svim registrantima .rs i .срб domena nudi čak tri vrste zaštite, pri čemu dve osnovne vrste, koje zadovoljavaju potrebe najvećeg broja korisnika, RNIDS ne naplaćuje.

  • Milovan94

    5.4.2022 #1 Author

    Treba dodatno raditi na edukaciji korisnika jer se stalno imamo priliv novih informacija i saznanja.

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.4.2022 #2 Author

    Kod nas je upucenost na niskom nivou…

    Odgovori

  • Bella

    6.4.2022 #3 Author

    Ja se tih virusa bas i plasim.

    Odgovori

  • LUKA

    6.4.2022 #4 Author

    Treba gradjane vise obavestiti o zastitama od virusa

    Odgovori

  • Milisavka

    10.4.2022 #5 Author

    Slabo su ljudi upućeni

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...