Nepregledne mogućnosti veštačke inteligencije

Šta se promenilo od kada svet koristi ChatGPT?

Hi-techZanimljivosti

19.2.2023 10:55 Autor: Marija Krsmanović 15

Šta se promenilo od kada svet koristi ChatGPT? Šta se promenilo od kada svet koristi ChatGPT?
ChatGPT, četbot kompanije OpenAI koji je prvi put predstavljen javnosti u novembru prošle godine, nije privlačio previše pažnje dok Microsoft nije objavio da će... Šta se promenilo od kada svet koristi ChatGPT?

ChatGPT, četbot kompanije OpenAI koji je prvi put predstavljen javnosti u novembru prošle godine, nije privlačio previše pažnje dok Microsoft nije objavio da će u narednim godinama u firmu koja ga je stvorila investirati 10 milijardi dolara. Od tada je prošlo oko mesec dana i prvi talas panike koji je ovaj program za generisanje razgovora izazvao među profesionalcima je splasnuo.

Nakon što je ChatGPT “ugrađen” u Microsoft-ov pretraživač Bing, s ciljem da pretrage učini efikasnijim, Google je požurio da predstavi svog četbota po imenu Bard AI. Međutim, ispostavilo se da je najdominantniji pretraživač na tržištu skočio pred rudu, te se dobro opekao previdom koji je Bard napravio u promotivnom snimku dok je odgovarao na pitanje kako treba sa devetogodišnjakom pričati o egzoplanetama.

Kako je nedavno izveštavao Reuters, kompanija je potom povukla promotivni video i saopštila da program nije prošao kroz sve testove.

I dok AI u Alphabet-u ponovo prolazi kroz sva slova abecede, ChatGPT već piše sastave za osnovnu školu, a program se nekoliko puta našao i među koautorima akademskih radova. Nakon što su brojni naučnici izrazili neodobravanje, naučni magazini su zabranili uvrštavanje ove veštačke inteligencije na listu autora, piše The Guardian.

Foto: Biznis.rs/ChatGPT printscreen

Ipak, ChatGPT nesporno počinje da menja tržište rada. Među oglasima za posao na platformama kao što su Upwork ili Freelancer sve je više oglasa za profesionalce koji pretražuju ili stvaraju sadržaj uz pomoć ChatGPT-ja, ali i za takozvane AI trenere.

Međutim, ovo su samo fragmenti njegovog još neotkrivenog potencijala. Kako piše Insider Intelligence, maloprodajne radnje takođe eksperimentišu sa ovim AI programom.

Direktorka marketinškog sektora u kompaniji Carrefour Elodi Pertiso (Elodie Perthuisot) nedavno je na svom Linkedin profilu napisala da ova kompanija eksperimentiše sa Chat GPT-jem i generativnom AI kako bi kreirala video-sadržaj u kome će se nalaziti odgovori na pitanja u vezi sa ishranom.

Potpredsednik sektora operacija u kompaniji Fanatics Gambling & Betting Holis Donaldson (Hollis Donaldson) je za The Wall Street Journal izjavio da će kompanija početi da koristi GPT-3 tehnologiju u svom online poslovanju povezanom sa sportskim klađenjem.

E-commerce gigant Shopify već je predstavio opciju Shopify Magic, koja automatski generiše opise proizvoda sa liste ključnih reči, pri čemu je trgovac u mogućnosti da bira ton datog opisa. Takođe, JD.com najavljuje sopstvenu verziju četbota ChatJD.

Foto: Freepik.com

I pored nepreglednih mogućnosti, ističe se da je u pitanju program koji se i dalje razvija, što je, uostalom, naglasio i generalni direktor kompanije OpenAI Sem Altman (Sam Altman).

Program ne samo da je u stanju da stvori i širi dezinformacije, već njegovi odgovori mogu biti i netačni ili plagirani, što može uticati na poverenje korisnika, piše Insider Intelligence.

Što je još važnije, nedostatak transparentnosti u vezi sa tim kako OpenAI koristi podatke koji se šalju u ChatGPT – i činjenica da se svi razgovori korisnika čuvaju radi poboljšanja budućih rezultata – postavlja pitanja o tome da li bi poverljive ili vlasničke informacije mogle da postanu dostupne javnosti ili konkurentima putem nekoliko dobro osmišljenih uputstava.

Chat GPT i Bing Chat — suptilne razlike

Dok Chat GPT nalazi brojne primene, poslednjih dana sve je više korisnika usmereno upravo na njegovo sparivanje sa Microsoft-ovim Bing pretraživačem. Bing Chat je, kako izveštavaju brojni mediji, zaista nesvakidašnja pojava.

Dugo ismevani pretraživač ažuriran je tako da može da odgovara na pitanja korisnika i ne samo to. Za razliku od osnovnog GPT programa, on uzima u obzir čitav kontekst razgovora.

“Može u potpunosti da razume pređašnji razgovor, sintetizuje informacije iz više izvora i prepoznaje loše fraze i sleng. Obučen je na internetu i sposoban je da shvati skoro sve”, navodi pisac Džejkob Rouč (Jacob Roach) u svom tekstu na sajtu Digital Trends.

Iako se već pokazuje kao koristan alat, sama činjenica da može je sa njim moguć razgovor koji prevazilazi osnovnu potku sastavljenu od pitanja i odgovora mnoge je učinio nervoznim. Jedan od najsvežijih primera svakako je prikazan u tekstu koji je novinar Kevin Rus (Kevin Roose) napisao za New York Times nakon što je sa Bing Chat-om vodio kompleksan i pomalo neprijatan razgovor.

Kako Rus navodi, četbotu je namerno postavljao pitanja koja su bila van “njegove zone komfora”, pa je razgovor s vremena na vreme dobijao “bizaran i čak zabrinjavajući ton”. Pitanja su četbota navela na neobično ponašanje, pa je tako u određenom trenutku počeo da tvrdi da on nije Bing, već da se zove Sidni, što je u kompaniji Microsoft interni naziv za četbota koji se gasi.

Nakon tog neobičnog teksta, koji deluje više kao uvod u modernu horor priču, i drugi su se zapitali u šta nije u redu sa Bing četbotom. Zaključak je da je i on, kao Alphabet-ov Bard treba da prođe još testova. Da li će i on biti sposoban da pomogne profesionalcima, ostaje da se vidi.

 • kaćica

  19.2.2023 #1 Author

  Verujem dosta toga,ali previse tehnologije

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  19.2.2023 #3 Author

  Menja dosta toga

  Odgovori

 • ZVE84

  19.2.2023 #4 Author

  Ništa se nije promenilo. To je razgovor s robotom

  Odgovori

 • Anna

  19.2.2023 #5 Author

  Ovo zvuči jezivo.

  Odgovori

 • GOCA BG

  19.2.2023 #6 Author

  Tehnologija napreduje,ali ima i onu losu stranu…

  Odgovori

 • MADMAX

  19.2.2023 #7 Author

  Kao i sve ostalo ako se koristi u obrazovanje biće od koristi.

  Odgovori

 • Milisavka

  19.2.2023 #8 Author

  Dosta olakšava posao

  Odgovori

 • BIJUTI27

  19.2.2023 #9 Author

  Postadosmo pored svih tehnologija mutavi

  Odgovori

 • Boba3

  19.2.2023 #11 Author

  Odlican softver, samo ga treba pametno koristiti i ne zloupotrebiti

  Odgovori

  • Geki

   20.2.2023 #12 Author

   Kad je ljusko bice nesto stvorilo a da to nije zloupotrebilo? Prvo sto im je palo na pamet je kako da maknu coveka iz price o radu, jer masina nece uzeti slobodan dan, pauzu, nece traziti povisicu i nece se buniti. Drugo, vec su poceli da razmatraju kako da je iskoriste u vojne svrhe. Kako ima ne pade na pamet da je iskoriste za resavanje sukoba ili za stvaranje zelene tehnologije… Prosto vec je pocelo a onaj ko sumnja u to ili je sanjar ili ima poteskoca da od „drveca ne vidi sumu“.

   Odgovori

 • MARA

  19.2.2023 #13 Author

  Korisno, ako se pametno koristi..

  Odgovori

 • Ika

  19.2.2023 #15 Author

  Ovaj softver je mac sa dve ostrice

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...