Nove tehnologije donose promene u svetu biznisa

Da li će se veštačka inteligencija snaći u ulozi poslovnog konsultanta?

Hi-techInovacijePoslovanje

25.12.2022 14:16 Autor: Marko Andrejić 20

Da li će se veštačka inteligencija snaći u ulozi poslovnog konsultanta? Da li će se veštačka inteligencija snaći u ulozi poslovnog konsultanta?
Da li ste već testirali Chat GPT, revolucionarnog robota za ćaskanje sa veštačkom inteligencijom? Ako niste, probajte odmah, može vam pomoći u rešavanju mnogih... Da li će se veštačka inteligencija snaći u ulozi poslovnog konsultanta?

Da li ste već testirali Chat GPT, revolucionarnog robota za ćaskanje sa veštačkom inteligencijom? Ako niste, probajte odmah, može vam pomoći u rešavanju mnogih problema, od nalaženja najbližeg ovlašćenog prodavca do interakcije sa klijentima ili pisanja biznis plana.

Organizacija Open AI nedavno je pustila ažuriranu verziju Chat GPT-3 bota, obučenog na osnovu povratnih informacija dobijenih od ljudi. Otkako se pojavio oduševio je mnoge i sa razlogom ne prestaje da se priča o njemu. Mogućnosti su mu zaista neverovatne, a mi smo testirali njegovo znanje iz ekonomije i biznisa.

Pitali smo ga koji biznis je trenutno najisplativiji u Srbiji, a on nam je, u stilu iskusnih analitičara, najpre napomenuo da je “teško dati jednoznačan odgovor na ovo pitanje, jer isplativost biznisa zavisi od mnogih faktora, kao što su lokacija, tržište, konkurentnost, potražnja za proizvodima ili uslugama…”

“Stoga je važno da se prilikom odabira biznisa vodi računa o mnogim različitim faktorima i da se napravi detaljna analiza tržišta i potencijalnog biznisa”, savetuje Chat GPT.

Ipak, dao nam je i nešto konkretniji odgovor.

“Međutim, postoje neki biznisi koji su u Srbiji u poslednje vreme bili popularni i koji su se pokazali kao dobri izbori za ulaganje. To uključuje na primer IT sektor, jer je Srbija poznata po visokom kvalitetu IT stručnjaka i po pristupačnim cenama. Drugi popularni biznisi su turizam i ugostiteljstvo, jer Srbija ima mnogo turističkih atrakcija i dobru kulinarsku ponudu”, preporučio nam je Chat GPT, uz ogradu da “treba imati na umu da ne postoji biznis koji je uvek isplativ u svim okolnostima i da je važno voditi računa o ličnim interesima i sposobnostima, kao i o tržišnim trendovima i potencijalnim izazovima”.

Foto: Pixabay.com

Kako unaprediti posao uz pomoć Chat GPT tehnologije?

Već danima svi testiraju Chat GPT-3. Ljudi postavljaju pitanja na najrazličitije teme, a kreativnost u zadacima uopšte ne manjka. Neki od najpopularnijh su pisanje motivacionog pisma za posao, kreiranje biznis plana, razrada prodajnog ili marketing plana, osmišljavanje imena za WiFi mrežu, pisanje Excel funkcije, prevođenje teksta ili pisanje pesama… Ume čak i da odgovara kao mačka (?!).

Pored ćaskanja, pretraživanja i informisanja, Chat GPT donosi ozbiljne promene u svetu biznisa. Ova tehnologija se može koristiti za različite aplikacije, uključujući i chatbotove. ChatGPT modeli su se pokazali kao veoma korisni u različitim sektorima i industrijama, uključujući tehnologiju, finansije i turizam. Evo i na koji način možete da unapredite posao uz pomoć Chat GPT tehnologije:

– chatbotovi: može se koristiti za obučavanje chatbotova koji odgovaraju na pitanja klijenata i pružaju informacije o proizvodima ili uslugama. Ovakvi chatbotovi mogu da olakšaju rad zaposlenima i da poboljšaju uslugu prema klijentima

– prevođenje teksta: obučavanje mašinskih modela za prevođenje teksta sa jednog jezika na drugi. Ovo može da bude veoma korisno za kompanije koje posluju u više zemalja i koje žele da svojim klijentima pruže informacije na njihovim maternjim jezicima

– pisanje tekstova: ChatGPT tehnologija se može koristiti za obučavanje mašinskih modela za automatsko pisanje teksta, što je značajno za kompanije koje imaju velike količine podataka i žele da automatizuju proces pisanja teksta

– smanjenje troškova: u svakodnevnom radu može doprineti većem profitu na više načina. Na primer, može da pomogne u smanjenju troškova jer omogućava automatizaciju mnogih procesa.

– povećanje prodaje: Chat GPT tehnologija može da pomogne tako što će olakšati komunikaciju sa klijentima i omogućiti da se brže i lakše daju odgovori na njihova pitanja. Chatbotovi takođe mogu da pomognu u promociji proizvoda i usluga.

Ova tehnologija omogućava i bolju internu komunikaciju i praćenje rada zaposlenih, što dovodi do povećanja efikasnosti i produktivnosti. To može da doprinese većem profitu i zaradi, jer će kompanija moći da obavi više posla u manje vremena.

Izazovi veštačke inteligencije

Jedna od glavnih prednosti Chat GPT tehnologije je njena sposobnost da razume kontekst i da proizvodi tekst koji je u skladu sa tim kontekstom. Na primer, Chat GPT model može da odgovori na pitanja koja se odnose na određenu temu ili da napravi tekst koji je u skladu sa datim uputstvima.

Ključna stvar u korišćenju Chat GPT-a je pristupačnost – omogućava razgovor sa računarima na „ljudskom“ jeziku. Konverzacijsko pretraživanje je pristupačnije, pa umesto da razmišljaju o tome koje ključne reči će najverovatnije dati relevantan rezultat pretrage, korisnici mogu da formulišu svoje pitanje na način na koji bi ga postavili čoveku.

U idealnom svetu „pravi“ interfejs za konverzaciono pretraživanje bi mogao ispravno da protumači pitanje, bez obzira na to kako je formulisano, i da vrati pravi odgovor. Iako ovo nije lak zadatak, do sada je Chat GPT najbliži da to postigne.

U razgovoru je takođe moguće postaviti dodatna pitanja bez ponavljanja konteksta, jer već razume šta je tema.

Mnogi korisnici Chat GPT-a navode fantastično iskustvo dobijanja jednog, konačnog odgovora na svoj upit kao poželjnije od traženja informacija iz više mogućih rezultata, posebno kada su neki od tih rezultata oglasi.

Kao neki od glavnih izazova nove tehnologije trenutno se postavljaju pitanja etike, prisustva (ili odsustva) emocija u veštačkoj inteligenciji, konkurencije Google-u u poslu pretraživanja, ali i eventualnih lažnih vesti, odnosno razlikovanja tekstova koje je napisao čovek i onih koje su delo računara. Kao jedno od mogućih rešenja navodi se stavljanje takozvanog “vodenog žiga” koji bi bio potvrda autorstva.

 • Milovan94

  25.12.2022 #1 Author

  Pa verovatno će se snaći.

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  25.12.2022 #3 Author

  Jezivo koliko se polako veštačka inteligencija
  gura u skoro sve sfere života.

  Odgovori

 • Dea

  25.12.2022 #5 Author

  Ne umemo da se zaustavimo,i napravicemo sami sebi unistenje kroz inteligenciju koju pravimo vestacki

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  25.12.2022 #6 Author

  Ovo je kao u naujcnofantasticnim filmovima. Na kraju će se ispostaviti da imaju i emocije i da će ih teško biti razlikovati u odnosu na pravog čoveka.

  Odgovori

  • VANJA

   25.12.2022 #7 Author

   Bez toga necemo moci da zivimo u budućnosti!

   Odgovori

 • MARKO7

  25.12.2022 #8 Author

  Vremenom mislim da hoće

  Odgovori

 • DANIJELA

  25.12.2022 #9 Author

  Vestacka inteligencija je nesto sto ce biti zastupljeno u svakoj bransi i to vrlo brzo.

  Odgovori

 • Maria

  25.12.2022 #10 Author

  Opasno se igramo sa prirodom, a i sa ljudima.

  Odgovori

 • MAŠA

  25.12.2022 #11 Author

  Ne svidja mi se ovo, obican covek ce postati fikus ako ovako nastavimo

  Odgovori

 • GOCA BG

  25.12.2022 #12 Author

  Sve sto smo ranijih godina gledali u filnovima SF,sada je realnost…

  Odgovori

 • SRDJAN

  25.12.2022 #13 Author

  Verovatno ce se snaci ko i za ostalo.

  Odgovori

 • MARA

  25.12.2022 #14 Author

  Mislim da je sve ovo otišlo predaleko..

  Odgovori

 • VILENJAK

  25.12.2022 #15 Author

  Za mene je i dalje nerealno. Interesi su uvek u pitanju…

  Odgovori

 • Moon

  25.12.2022 #16 Author

  Postacemo sluge masinama to sigurno

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  25.12.2022 #18 Author

  Ma apsolutnooo

  Odgovori

 • Dgasic45@gmail.com

  25.12.2022 #19 Author

  Sigurno da hoce

  Odgovori

 • LEKI

  28.12.2022 #20 Author

  Tehnologija je otisla predaleko ,licno me ovako nesto ne odusevljava

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...