Dejan Mirčetić, naučni saradnik u Istraživačko-razvojnom institutu za veštačku inteligenciju, za Biznis.rs o AI rešenjima u domaćim kompanijama

Razbiti strah od primene novih tehnologija

Hi-techInovacijeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

5.12.2022 11:58 Autor: Milica Rilak 5

Razbiti strah od primene novih tehnologija Razbiti strah od primene novih tehnologija
Naša platforma će omogućiti da odgovarajući proizvodi budu u pravo vreme na pravom mestu i u odgovarajućoj količini koju potrošači zahtevaju, po što nižim... Razbiti strah od primene novih tehnologija

Naša platforma će omogućiti da odgovarajući proizvodi budu u pravo vreme na pravom mestu i u odgovarajućoj količini koju potrošači zahtevaju, po što nižim troškovima za kompaniju za koju je razvijamo, rekao je za Biznis.rs Dejan Mirčetić, naučni saradnik u Istraživačko-razvojnom institutu za veštačku inteligenciju (AI) u Novom Sadu, objašnjavajući korist koju će jedno domaće preduzeće imati od upotrebe AI tehnologije.

Naš sagovornik je doktorirao u oblasti predviđanja vremenskih serija i analitike lanaca snabdevanja, a poseduje i višegodišnje iskustvo u saradnji sa privredom. Njegova poruka domaćim firmama je da je najvažnije da se ne boje primene novih rešenja, a da se za savet oko konkretnih koraka ka primeni AI mogu obratiti Institutu.

Koliko je teško uopšte ubediti domaće kompanije da se upuste u primenu AI rešenja generalno, a koliko u Vašoj oblasti analize lanaca snabdevanja?

„Strah od primene novih tehnologija u koje spada i AI je izrazito velik, jer privredni subjekti u našoj zemlji imaju strah od primene novih rešenja. Razlog za to može se pronaći u činjenici da je naša privreda tradicionalno orijentisana na kopiranje već primenjenih rešenja u razvijenim zemljama i nema dovoljno sluha za inovacije i napredne ideje. S druge strane, zapadne privrede su upravo fokusirane na primenu inovativnih rešenja, jer su upravo ona ta koja donose maksimalnu dobit na tržištu, ali su praćena i visokim troškovima razvoja i rizicima u implementaciji.

Naravno, postoje i izuzeci u domaćoj privredi. Kao primer kompanije koja shvata da bez ulaganja u moderne tehnologije nema ni budućeg značajnog razvoja ističe se Agromarket. Kompanija Agromarket je lider u agrobiznisu u regionu čiji top menadžment je prepoznao da je implemetacija novih tehnologija od krucijalnog značaja za unapređenje pozicije na tržištu. U skladu sa tim, prepoznali su u Institutu za veštačku inteligenciju partnera koji im može pomoći u tehnološkoj traziciji ka savremenim rešenjima kao što je AI. Potrebna je, dakle, obostrana spremnost Instituta i kompanija da bi se ostvarila saradnja.“

Foto: Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju

Rašireno je mišljenje da su AI rešenja generalno skuplja, kao i da nisu „instant“, odnosno da daju rezultate protekom vremena, što često odbija neke domaće firme. Koliko se isplati investirati u AI rešenje?

„To je predrasuda. AI rešenja su skupa kada se razvijaju jer su potrebni visokokvalifikovani stručnjaci. To je posao razvojnih Instituta, kao što je Institut za veštačku inteligenciju (IVI), i mi to uspešno i radimo. Naravno, spremni smo i da ponudimo ta rešenja privredi, te pozivamo sve zainteresovane kompanije da nam se obrate i testiraju naša rešenja u svojim poslovnim okruženjima.

Za rešenja koja su već razvijena, međutim, nisu potrebna nikakva dodatna sredstva da bi se implementirala, a rezultati su odmah vidljivi. Mi pozivamo sve zainteresovane kompanije da se obrate IVI-ju i predoče nam svoje probleme, a IVI ima stručan kadar koji može da dizajnira rešenja u skladu sa potrebama kompanija i verujem da će biti iznenađeni rešenjima koje im možemo ponuditi.“

Kakva rešenja su na raspolaganju kompanijama kada je reč o lancima snabdevanja, i koliko primena AI može da poboljša nihovo funkcionisanje?

„Kompanije žele da optimizuju svoje poslovanje. Traže rešenja koja će biti brža, bolja i jednostavnija od postojećih i naravno ekonomski efikasnija. Konkretna rešenja se tiču dizajniranja platformi koje optimizuju celokupan lanac snabdevanja jedne kompanije, kao što je to slučaj sa Agromarketom. Recimo, ja sam šef projekta koji ima zadatak da u postojećim nestabilnim tržišnim uslovima izvrši procenu kretanja ključnih pokazatelja na tržištu, koje će pomoći u vezi sa odlukama o autsorsovanju proizvodnje. Pored procesa proizvodnje, platforma će optimizovati i skladišne i distributivne procese, kao i „last mile delivery“ za finalne kupce navedenih proizvoda.

Jednostavno rečeno, naša platforma će omogućiti da odgovarajući proizvodi budu u pravo vreme na pravom mestu i u odgovarajučoj količini koju to potrošači zahtevaju. Naravno, po što nižim troškovima za dotičnu kompaniju. Cilj je smanjivanje operativnih troškova, a povećavanje nivoa usluge finalnim potrošačima.“

Šta savetujete onima koji su u dilemi da li im treba neko AI rešenje za kompaniju – kako da procene da li su pravi kandidat za to?

„Ključna stvar u navedenom procesu jeste da su kompanije spremne i imaju želju za implementaciju novih tehnologija. One same ne mogu imati dovoljno stručnosti iz oblasti AI da procene koliko su dobar ili loš kandidat za primenu AI. Savetujem im da se obrate Institutu koji im može biti prva savetodavna adresa u usmeravanju ka konkretnim koracima koje su neophodne da ispune kako bi doveli svoju kompaniju na odgovarajući informacioni nivo da bi se u njima mogla primeniti AI rešenja.

Treba imati na umu da je najveća dobit od svake nove tehnologije upravo na početku njene primene. Oni koji se danas dvoume, za 15 godina će doći u situaciju da kasne i investiraju kada su već svi to uradili – ali onaj koji je prvi napravio iskorak imaće i najveću korist. Sa AI privreda Srbije ima veliku šansu da „preskoči“ nekoliko koraka u tehnološkom razvoju, umesto da prihvata rešenja stara 10 ili 20 godina, koja se u nekim slučajevima odbacuju u razvijenijim privredama.“

  • Emilija

    5.12.2022 #1 Author

    Ljudi se uglavnom plase nepoznatog, a kada shvate koliko su novine vazne i korisne opredeljuju se za ucenje i primenu.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    5.12.2022 #2 Author

    Ne znam da li da se smejem ili da plačem.. . Trecina stanovnika Srbije funkcionalno nepismeno, i na rukovodećim su funkcijama..

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.12.2022 #3 Author

    Kompanije koje medju prvima naprave iskorak i izadju iz zone komfora u poslovanju,bice konkurentni na trzistu…

    Odgovori

  • Coka13

    7.12.2022 #4 Author

    Kod nas to svakako neće ići tako glatko. Mnogo smo mi nepismena nacija za „inovacije“ bilo koje vrste. Kod nas su još uvek na rukovodećim funkcijama, kako u državi, tako i u firmama, mahom oni polupismeni koji služe samo kao marionete.

    Odgovori

  • VOJKAN

    7.12.2022 #5 Author

    Razvoj tehnologije bi trebao da pomogne čovečanstvu, ali samo ako ne ide ovom brzinom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...