otp leasing srbija slavi 18 godina poslovanja u našoj zemlji

Lizing industrija olakšava usvajanje novih tehnologija

Srbija

31.10.2023 07:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Lizing industrija olakšava usvajanje novih tehnologija Lizing industrija olakšava usvajanje novih tehnologija
OTP Leasing Srbija slavi 18 godina poslovanja u našoj zemlji. Sa tržišnim učešćem većim od 19 odsto, izuzetnim rastom u poslednjih godinu dana, kao... Lizing industrija olakšava usvajanje novih tehnologija

OTP Leasing Srbija slavi 18 godina poslovanja u našoj zemlji. Sa tržišnim učešćem većim od 19 odsto, izuzetnim rastom u poslednjih godinu dana, kao i ubedljivim prvim mestom u oblasti finansiranja poljoprivrede, gledanje sa vrha pruža dobar uvid u trendove koji će oblikovati dalje poslovanje.

Marija Ilić Paović, direktorka sektora prodaje komercijalnih vozila i građevinskih mašina u lizingu u kompaniji OTP Leasing Srbija za portal Biznis.rs objašnjava kako digitalizacija i ekološka tranzicija menjaju fokus i na tržištu lizinga, ali i o tome kako je trenutna zastupljenost žena na izvršnim pozicijama menadžmenta u Srbiji veća od proseka u Evropi.

Na koji način lizing industrija predstavlja podršku obnovljivim izvorima energije i održivom transportu u Srbiji?

U našoj zemlji privreda je tek pre nekoliko godina aktivno započela sa tranzicijom ka održivim izvorima energije i mobilnosti, kao i usvajanjem novih tehnologija koje smanjuju štetne emisije. Jedna od istaknutijih industrija kada je u pitanju ovaj trend je svakako transport, a finansijske institucije igraju važnu ulogu u promenama i transformaciji ovog segmenta tržišta. Tu bih posebno istakla oblast lizinga, koja posebnim proizvodima pruža podršku brojnim projektima koji se oslanjaju na zelenu energiju i smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Ipak, elektrifikaciju transporta još uvek vezujemo pre svega za putnički program, dok u kategoriji teškog komercijalnog programa ovaj trend u Srbiji još uvek nije zaživeo. Razloga za to ima više, a oni najevidentniji su cena vozila, nedostatak infrastrukture koja je neophodna da bi elektrifikovani transportni sistem funkcionisao, kao i tržišne cene transporta koje, u ovom trenutku, ne mogu da podrže takvu investiciju.

Međutim, polako ali sigurno se krećemo prema sve većem stepenu elektrifikacije transporta i lizing industrija ima zadatak da i u budućnosti nastavi da prati zahteve tržišta i nudi proizvode kojima će olakšati usvajanje novih tehnologija koje smanjuju štetne emisije.

Digitalizacija igra veliku ulogu u transformaciji tržišta finansija. Na koji način ona utiče na razvoj lizing industrije?

Digitalizacija je sastavni deo finansijskog poslovanja. Lizing tržište, koje trenutno igra veoma važnu ulogu u plasmanima i tržišnoj utakmici, od samog početka prati trendove u tehnološkom razvoju. Najveće promene i napredak u ovoj oblasti dogodile su se za vreme pandemije, kada smo odgovorili na očekivanja tržišta i veliku pažnju posvetili ovoj temi.

Ono što primećujemo je to da iz godine u godinu klijenti postaju sve zahtevniji kada su u pitanju ušteda vremena, smanjenje birokratije ili brža usluga, a upravo nam digitalizacija omogućava da na ove zahteve adekvatno odgovorimo, često čak i premašujući njihova očekivanja. Na ovaj način uspešno smo kreirali dodatu vrednost na već postojeću lizing uslugu.

Kako je danas biti žena na čelu sektora prodaje komercijalnih vozila i građevinskih mašina u lizingu? Da li postoje predrasude da je ta pozicija predodređena za muškarce?

Iako se može činiti da je žena na čelu ovog sektora neuobičajena pojava, takvo shvatanje više odgovara vremenima kada sam pre dvadesetak godina započinjala karijeru. U međuvremenu se mnogo toga promenilo i danas ljudi na to gotovo da i ne obraćaju pažnju. Ako uzmemo u obzir da je trenutna zastupljenost žena na izvršnim pozicijama visokog menadžmenta u Srbiji veća od proseka u Evropi, koji podrazumeva 19 odsto žena na izvršnim pozicijama, dok u Srbiji taj procenat ide do čak 25 procenata, kao i to da je predsednica Upravnog odbora OTP Leasing grupacije žena, potpuno je jasno da su se žene tokom vremena izborile za svoje mesto i da su jako uspešne u tome.

Ovih dana OTP Leasing obeležio je 18 godina poslovanja. Na šta ste danas posebno ponosni?

Punoletstvo smo dočekali sa ukupnim tržišnim učešćem većim od 19 odsto, rastom broja potpisanih ugovora za više od 17 procenata u odnosu na prethodnu godinu i rekordnih 70 odsto udela u finansiranju poljoprivrede, danas smo vodeći provajder lizing usluga na srpskom tržištu. Ubedljivo vodimo u sektoru finansiranja polovnih teških teretnih vozila sa 44.88 odsto udela i priključnih vozila sa 24,97 odsto.

Sve ovo, naravno, ne bi bilo moguće bez fantastičnog tima kolega i saradnika, ali i ubrzane digitalizacije koju sprovodimo uz podršku OTP banke. Pored ovoga, ponosna sam i na činjenicu da, uprkos brojnim izazovima sa kojima smo se susretali u proteklom periodu, uspešno nastavljamo tržišnu borbu za očuvanje vodeće pozicije, te zahvaljujući svemu ovome nemam nikakve sumnje da ćemo u tome i uspeti.

  • SHALIMAR

    31.10.2023 #1 Author

    Cim su zene lideri na funkcijama,naravno da poslovanje ide uzlaznom putanjom.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...