Regulativa neće uticati na obračun zatezne kamate

CBCG najavila početak primene novih pravila za dužnike

BankeRegionVesti

22.3.2023 13:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

CBCG najavila početak primene novih pravila za dužnike CBCG najavila početak primene novih pravila za dužnike
Od 1. aprila u Crnoj Gori počinje primena odredbe odluke o adekvatnosti kapitala kreditnih institucija, kojom se utvrđuju uslovi i pravila za stupanje dužnika... CBCG najavila početak primene novih pravila za dužnike

Od 1. aprila u Crnoj Gori počinje primena odredbe odluke o adekvatnosti kapitala kreditnih institucija, kojom se utvrđuju uslovi i pravila za stupanje dužnika u status neispunjavanja obaveza, čime se uvode posebna pravila računanja, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Iz crnogorske monetarne institucije su objasnili da ta pravila obuhvataju brojanje dana kašnjenja u ispunjavanju obaveza dužnika, prenosi agencija Mina.

„Primena novih pravila za stupanje dužnika u status neispunjenja obaveza imaće uticaj na regulatorni tretman pojedinih izloženosti, dok će se računanje dana kašnjenja u otplati obaveza prema bankama i obračun zatezne kamate za kašnjenje, u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, obavljati na isti način kao i pre primene navedene regulative“, navodi se u saopštenju.

CBCG je sprovela više analiza sa ciljem da oceni spremnost kreditnih institucija da otpočnu sa primenom nove regulative, kao i analizu uticaja na nivo nekvalitetnih kredita.

“Na osnovu podataka dostavljenih od kreditnih institucija, očekivani uticaj primene novih pravila na nivo nekvalitetnih kredita neće imati materijalan značaj“, navodi se u saopštenju.

Odluka o adekvatnosti kapitala kreditnih institucija je, kako se podseća, deo novog regulatornog okvira koji je u primeni od 1. januara prošle godine, a koji je u potpunosti usklađen sa relevantnim regulatornim okvirom Evropske unije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...