Očekuje se rekordan izvoz IKT usluga u 2022. godini

Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Hi-techSrbijaSvetU fokusu

28.11.2022 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju
Srbija je na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje konsenzusom izabrana za članicu te organizacije koja okuplja 29... Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Srbija je na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje konsenzusom izabrana za članicu te organizacije koja okuplja 29 članica, i to kao prva država iz našeg regiona.

Kriterijumi za članstvo su napredak razvoja veštačke inteligencije, i posvećenost odgovornom razvoju veštačke inteligencije. Ove godine su samo četiri države primljene u članstvo -Turska, Argentina, Senegal i Srbija.

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da je prijem u Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju veliko priznanje za Srbiju.

„Članstvo dokazuje da je Srbija strateški dobro postavila svoj razvoj u modernim tehnologijama, gde je razvoj veštačke inteligencije je jedan od prioriteta vlade. Ove godine očekujemo rekordan izvoz IKT usluga od preko 2,7 milijardi evra, gde veštačka inteligencija ima sve veći uticaj“, navela je Brnabić u pisanoj izjavi.

Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju je, kako je istakla Vlada Srbije u saopštenju, nastalo na inicijativu Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i Džastina Trudoa (Justin Trudeau) 2020. godine, uz podršku G7, a među članicama su Francuska, Kanada, SAD, Indija i druge države većinom članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Članstvom u ovu organizaciju, Srbija će imati pristup najsavremenijim tokovima u oblasti veštačke inteligencije, kao i priliku da doprinese razvoju tehnologije koja će oblikovati budućnost privrede. Članstvo će pomoći i promociji rezultata Srbije kod najznačajnijih svetskih privreda i omogućiti dalji razvoj IT sektora u Srbiji.

Srbija je, kako je Vlada navela u saopštenju, prva država u regionu Jugoistočne Evrope koja je usvojila Strategiju za razvoj veštačke inteligencije 2019. godine, kao i prva država u regionu koja je osnovala Institut za razvoj veštačke inteligencije i pustila u rad superkompjuter za razvoj veštačke inteligencije.

  • MAJALG

    28.11.2022 #1 Author

    Lepo je cudi da u nekim poljima imamo primat, i da se to prepoznaje u svetu, sto donekle gotori o tome kako se radi kod nas na tom polju.

    Odgovori

  • Dunja5

    29.11.2022 #2 Author

    Fine vesti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...