Rekordni otkup u poslednjih nekoliko meseci

Kineske vlasti podižu vrednost domaćim ETF fondovima

BerzaInvesticijeNovacSvet

13.3.2024 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineske vlasti podižu vrednost domaćim ETF fondovima Kineske vlasti podižu vrednost domaćim ETF fondovima
Nedavna kupovina kineskih akcija državnim sredstvima u pokušaju da se ojača poverenje tržišta pomogla je da se vrednost najvećeg fonda u kopnenoj Kini (bez... Kineske vlasti podižu vrednost domaćim ETF fondovima

Nedavna kupovina kineskih akcija državnim sredstvima u pokušaju da se ojača poverenje tržišta pomogla je da se vrednost najvećeg fonda u kopnenoj Kini (bez Hong Konga) kojim se trguje na berzi podigne na rekordnih 200 milijardi juana (28 milijardi dolara).

Iako je Huatai-Pinebridge CSI 300 ETF dugo bio najveći ETF, otkup od strane suverenog fonda za imovinu Central Huijin Investment Ltd. dodao je novu vrednost.

Procenjuje se da je kupovina ETF-a od strane takozvanog „nacionalnog tima“ iznosila 50 milijardi juana između oktobra i prošle nedelje, prema podacima koje je prikupio Bloomberg Intelligence.

Tržišna kapitalizacija Huatai-Pinebridge ETF-a je ove godine porasla za skoro 60 odsto. Vrednost njegovog sledećeg najvećeg rivala E Fund CSI 300 ETF, još jedne omiljene “državne mete” porasla je za čak 190 odsto, na oko 132 milijarde juana, u istom periodu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *