nova vrsta produktivnosti koja se razlikuje od tradicionalne

Kina razvija proizvodne snage novog kvaliteta

BiznisSvet

12.3.2024 11:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kina razvija proizvodne snage novog kvaliteta Kina razvija proizvodne snage novog kvaliteta
Kina će nastaviti da postiže rezultate u razvoju proizvodnih snaga novog kvaliteta, a njena ekonomija usmerena ka „novinama“ će pružiti novu vitalnost i doneti... Kina razvija proizvodne snage novog kvaliteta

Kina će nastaviti da postiže rezultate u razvoju proizvodnih snaga novog kvaliteta, a njena ekonomija usmerena ka „novinama“ će pružiti novu vitalnost i doneti nove mogućnosti globalnom ekonomskom razvoju, ocenio je kineski ambasador u Podgorici, Fan Kun.

On je, u autorskom tekstu pod nazivom Kineska proizvodna snaga novog kvaliteta, naveo da će kineska ekonomija na taj način dati veći doprinos izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo, prenosi Mina.

“Kineska vlada je 5. marta u novom izveštaju o radu za ovu godinu predložila da se ubrza razvoj proizvodne snage novog kvaliteta”, podsetio je Fan.

Kineski predsednik Si Đinping prvi put je u septembru predložio taj koncept „proizvodne snage novog kvaliteta“ tokom radne posete provinciji Heilongđijang, nakon čega je toj temi posvetio poseban niz diskusija i planova.

“Šta je to proizvodna snaga novog kvaliteta? U doslovnom smislu, to je nova vrsta produktivnosti koja se razlikuje od one tradicionalne i zasniva se na tehnološkim inovacijama”, rekao je Fan.

Prema njegovim rečima, osvrćući se na istoriju razvoja ljudske civilizacije, produktivnost je sposobnost ljudskih bića da transformišu i osvajaju prirodu, odlučujuća snaga i izvor motivacije koji promoviše kontinuirani razvoj ljudske civilizacije.

“Sa transformacijom i promenom proizvodne snage, ljudska civilizacija se može nastaviti i razvijati. U drevnim vremenima, upotreba kamenog oruđa označila je početak civilizacije, a čovek je koristio zakone prirode u službi proizvodnje i života. Ljudska civilizacija ušla je tada u novu fazu. Vatova poboljšana parna mašina zapalila je industrijsku revoluciju, masovna proizvodnja uz pomoć mašina zamenila je ručnu proizvodnju, čime se produktivnost brzo razvijala, a svetska civilizacija tada stupila u eru industrijalizacije”, rekao je Fan.

On je naveo da ulaskom u informatičko doba, nove tehnologije kao što su internet, veliki podaci, računarstvo u oblaku i blokčejn prosto cvetaju. Sve je međusobno povezano i inteligentno proizvedeno. Ljudska proizvodnja i život ušli su u eru informatizacije, inteligencije i pametne tehnologije.

“Popularna veštačka inteligencija i auto-pilot u vožnji imaju potencijal da potkopaju našu tradicionalnu proizvodnju i način života i predstavljaju novu proizvodnu snagu koja je potpuno drugačija od svih prethodnih tehnoloških oblika”, kazao je Fan.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...