Trgovinski suficit Kine125 milijardi dolara u prva dva meseca 2024.

Visok rast kineskog izvoza u januaru i februaru

Svet

7.3.2024 11:07 Autor: Vladimir Jokanović 1

Visok rast kineskog izvoza u januaru i februaru Visok rast kineskog izvoza u januaru i februaru
Kineski izvoz naglo se ubrzao u prva dva meseca tekuće godine, pokazali su zvanični podaci u četvrtak, pružajući kreatorima politike ohrabrenje dok se bore... Visok rast kineskog izvoza u januaru i februaru

Kineski izvoz naglo se ubrzao u prva dva meseca tekuće godine, pokazali su zvanični podaci u četvrtak, pružajući kreatorima politike ohrabrenje dok se bore za oživljavanje druge najveće svetske ekonomije.

Isporuke u inostranstvo dugo su služile kao ključni pokretač ekonomskog rasta zemlje, obezbeđujući ogromne količine radnih mesta za proizvodni sektor. U januaru i februaru zajedno, izvoz je porastao za 7,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je Generalna uprava carina, prenosi AFP.

Prognoze analitičara bile su značajno niže, oko 1,9 odsto u istraživanju Bloomberga. Ogroman rast izvoza pripisuje se delimično niskoj osnovici u januaru i februaru prošle godine, kada je Kina ukinula mere nulte tolerancije na Covid-19.

Kineski izvoz raste od novembra, nakon šest meseci uzastopnog smanjenja. Međutim, zabrinutost za globalne ekonomske izglede zbog žilave inflacije i povišenih kamatnih stopa i dalje utiče na smanjenje potražnje za kineskom robom.

Ministar trgovine Vang Ventao potvrdio je oporavak izvoza, ističući da je „ukupni trend uzlazni“, ali je upozorio da će u martu verovatno doći do pada. Kineski trgovinski učinak takođe je bio poremećen poslednjih godina zbog pojačanih geopolitičkih tenzija sa Vašingtonom.

Uvoz u Kinu takođe je porastao u januaru i februaru, za 3,5 odsto, nakon povećanja od 0,2 procenta u decembru. Trgovinski suficit Kine iznosio je 125,1 milijardu dolara u prva dva meseca tekuće godine, dok je u decembru iznosio 75,3 milijarde dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...