Trgovinski suficit druge ekonomije sveta 78 milijardi dolara

Izvoz iz Kine nastavio da pada

PoslovanjeSvetVesti

13.1.2023 09:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Izvoz iz Kine nastavio da pada Izvoz iz Kine nastavio da pada
Izvoz iz Kine nastavio je da pada u decembru kako je globalna potražnja počela da pada, što je doprinelo da se poveća pritisak na... Izvoz iz Kine nastavio da pada

Izvoz iz Kine nastavio je da pada u decembru kako je globalna potražnja počela da pada, što je doprinelo da se poveća pritisak na ekonomiju koja pokušava da ubrzano izađe iz korona krize.   

Izvoz u američkim dolarima pao je 9,9 odsto u decembru prošle godine, saopštili su iz Generalne uprave carina. To je nadmašilo procenu ekonomista koji su očekivali pad od 11,1 odsto, u poređenju sa padom od 8,7 odsto u prethodnom mesecu. Za celu godinu, izvoz je porastao za sedam odsto, na rekordnih 3,6 biliona dolara, piše Bloomberg.

Uvoz je smanjen 7,5 odsto, što je bolje od prosečne procene prema kojoj se očekivalo da će iznositi deset odsto. To je dovelo do trgovinskog suficita od 78 milijardi dolara, pokazuju podaci.

Tokom cele godine, Kina je i dalje ostvarila trgovinski suficit od 878 milijardi dolara, što je rekordno visok nivo.

“Slabljenje globalne potražnje i talas izbijanja virusa Covid-19 verovatno su doprineli padu decembarskog izvoza“, rekao je Džang Dživej, predsednik i glavni ekonomista u kompaniji Pinpoint Asset Management. 

“Slabi rast izvoza naglašava važnost jačanja domaće tražnje kao ključnog pokretača privrede u 2023. godine”, kaže Dživej.

Rast izvoza bio je snažan u toku većeg dela 2022. godine, pružajući podršku drugoj po veličini svetskoj ekonomiji pošto je bila pogođena padom tržišta nekretnina i slabom potražnjom potrošača.

Međutim, trend je počeo da se preokreće u oktobru kada je potražnja počela da opada, a centralne banke širom sveta povećale kamatne stope kako bi obuzdale rastuću inflaciju. Poremećaji zbog izbijanja korona virusa u Kini takođe su uzdrmali lance snabdevanja, što je opteretilo izvoz.

  • GOCA BG

    15.1.2023 #1 Author

    Ne brinem ja za Kinu,svetska su sila…

    Odgovori

  • LUKA

    15.1.2023 #2 Author

    Oni ce se snaci nebrinem ja za njih

    Odgovori

  • Coka13

    16.1.2023 #3 Author

    Ovo je sigurno samo trenutno. Ne daju se oni.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...