akcije kompanije skočile sedam odsto u jednom danu

Xiaomi krajem marta počinje prodaju svog električnog automobila

AutomobiliLifestyleVesti

12.3.2024 08:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Xiaomi krajem marta počinje prodaju svog električnog automobila Xiaomi krajem marta počinje prodaju svog električnog automobila
Kineska kompanija Xiaomi saopštila je da će ovog meseca početi isporuku svog prvog električnog vozila (EV) modela SU7, upuštajući se u najveće svetsko tržište... Xiaomi krajem marta počinje prodaju svog električnog automobila

Kineska kompanija Xiaomi saopštila je da će ovog meseca početi isporuku svog prvog električnog vozila (EV) modela SU7, upuštajući se u najveće svetsko tržište automobila usred brutalnog rata cena.

Proizvođač pametnih telefona, peti po veličini u Kini, rekao je u objavi na društvenoj mreži Weibo da ima 59 prodavnica u 29 gradova širom zemlje koje će primati porudžbine, prenosi Reuters. Svečani događaj lansiranja zakazan je za 28. mart.

Akcije Xiaomia su porasle za sedam odsto tokom jutarnje trgovine u utorak.

Prodaja električnih vozila u Kini porasla je za 18 odsto u periodu januar-februar, ne mnogo manje od rasta od 21 odsto zabeleženog tokom cele 2023. Ove godine je zabeleženo veće sniženje cena koje je predvodio tržišni lider BYD da bi pridobio potrošače usred slabljenja domaće tražnje.

Na predstavljanju Speed Ultra 7 (SU7) limuzine u decembru, izvršni direktor Lei Jun rekao je da Xiaomi planira da postane jedan od pet najvećih proizvođača automobila na svetu.

Kako je tada navedeno, SU7 ima moć „super elektromotora“ koja omogućava ubrzanja veća nego kod Teslinih ili Porscheovih EV modela.

Analitičari kažu da će se zajednički operativni sistem automobila sa popularnim telefonima kompanije Xiaomi i drugim elektronskim uređajima dopasti postojećim kupcima kompanije.

Njegove automobile proizvodiće jedinica državnog proizvođača automobila BAIC Group, u fabrici u Pekingu sa godišnjim kapacitetom od 200.000 vozila.

Ovaj gigant pametnih telefona obećao je da će uložiti 10 milijardi dolara u automobile tokom jedne decenije i jedan je od retkih novih igrača na kineskom tržištu električnih vozila koji su dobili odobrenje od vlasti.

 • tamara71

  12.3.2024 #1 Author

  Nadamo se da ce biti dobar odnos cene i kvaliteta

  Odgovori

 • STEPA

  14.3.2024 #3 Author

  Što ih više ima na tržištu, biće valjda manja cena.

  Odgovori

 • MARAMACA

  18.3.2024 #4 Author

  Svi bi sad … I na kraju manja cena…

  Odgovori

 • LEA

  24.3.2024 #5 Author

  Samo da bude tako

  Odgovori

 • CALE

  24.3.2024 #6 Author

  za pocetak sigurno nece biti manja cena

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...