sve najveće svetske valute padaju osim američkog dolara

Juan nastavlja da slabi, traži se ponovo uspostavljanje dnevnog fiksnog kursa u bankama

BankeNovacSvetVesti

28.9.2022 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Juan nastavlja da slabi, traži se ponovo uspostavljanje dnevnog fiksnog kursa u bankama Juan nastavlja da slabi, traži se ponovo uspostavljanje dnevnog fiksnog kursa u bankama
Kineski juan oslabio je u odnosu na rastući dolar u ranim menjačkim rezultatima u sredu, a njegove ofšor trgovine su pale na rekordno nizak... Juan nastavlja da slabi, traži se ponovo uspostavljanje dnevnog fiksnog kursa u bankama

Kineski juan oslabio je u odnosu na rastući dolar u ranim menjačkim rezultatima u sredu, a njegove ofšor trgovine su pale na rekordno nizak nivo, pod pritiskom očekivanja za još veće povećanje kamatne stope Federalnih rezervi.

Tako je kineska valuta izvan matične zemlje pala sve do nivoa od 7,2286 juana po dolaru. U isto vreme, juan se unutar Kine trgovao za 7,2302 po dolaru u ranoj trgovini, što je najniži nivo od globalne finansijske krize 2008. godine.

“Sve valute koje nisu dolarske su pale u ranim trgovinama, a tom trendu nije odoleo ni juan“, potvrdio je jedan neimenovani bankar, prenosi Wall Street Journal. Nekoliko trgovaca valutama je takođe reklo da je kupovina korporativnih dolara bila veoma jaka u sredu, što je stvorilo dodatni pritisak na juan.

Pre otvaranja tržišta, Narodna banka Kine postavila je srednju stopu na 7,1107 po dolaru, što je 0,54 odsto slabije od prethodnog fiksnog nivoa od 7,0722 juana za jedan dolar.

Do pada dolazi čak i kada je kineska centralna banka u ponedeljak najavila nove korake da uspori tempo nedavnog pada juana. Ranije ovog meseca, centralna banka je takođe smanjila iznos deviznih rezervi koje finansijske institucije moraju držati, želeći time takođe da uspore depresijaciju juana.

Napori vlasti da zaustave slabost nacionalne valute imali su ograničen uticaj. Neimenovani izvor je rekao Reutersu da kineske monetarne vlasti traže od lokalnih banaka da ožive alat za fiksiranje kursa juana koji su obustavile pre dve godine, dok pokušavaju da usmere i brane valutu koja ubrzano slabi.

Snaga dolara raste pošto je američka centralna banka prošle nedelje po treći put zaredom povećala kamatne stope za tri četvrtine procentnog poena i nagovestila da će troškovi zaduživanja nastaviti da rastu ove godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...