Kriza poverenja u kineskom sektoru nekretnina

Peking ponovo smanjio kamate na stambene kredite

BankeNovacSvetVesti

22.8.2022 09:09 Autor: Vladimir Jokanović 1

Peking ponovo smanjio kamate na stambene kredite Peking ponovo smanjio kamate na stambene kredite
Kina je u ponedeljak smanjila svoju kamatnu stopu na hipotekarne kredite drugi put ove godine, jer centralna banka nastoji da ograniči posledice krize likvidnosti... Peking ponovo smanjio kamate na stambene kredite

Kina je u ponedeljak smanjila svoju kamatnu stopu na hipotekarne kredite drugi put ove godine, jer centralna banka nastoji da ograniči posledice krize likvidnosti u sektoru nekretnina. Osnovna kamatna stopa na petogodišnji kredit smanjena je na sa 4,5 na 4,3 odsto.

U isto vreme, primarna kamatna stopa na jednogodišnji kredit (LPR) smanjena je za pet baznih poena na 3,65 odsto, prenosi Reuters. Jednogodišnji LPR poslednji put je smanjen u januaru, a petogodišnji LPR u maju.

Smanjenje LPR-a došlo je nakon što je centralna banka prošle nedelje snizila kamatne stope na srednjoročne kredite, nakon što su se pojavili indikatori da privreda gubi zamah usled usporavanja gobalnog rasta i rasta troškova zaduživanja u mnogim razvijenim zemljama.

Akcije kineskih građevinskih kompanija za nekretnine ojačale su na berzi u Hong Kongu za 1,7 odsto u ponedeljak ujutru, dok su akcije nekretnina na kineskoj berzi ostale stabilne. Analitičari ocenjuju da će Centralna banka Kine nastaviti sa smanjenjem kamatnih stopa u ovoj godini.

Smanjenje referentne vrednosti, koje se zasniva na stopama koje nude domaći zajmodavci i koje objavljuje Narodna banka Kine, smanjiće troškove pozajmljivanja novih hipotekarnih kredita. To bi trebalo da bude podsticaj sektoru nekretnina opterećenom dugom, prenosi Financial Times.

Goldmah Sachs snizio je prognozu rasta BDP Kine u 2022. godini na tri odsto sa ranijih 3,3 procenta, što je daleko ispod cilja Pekinga od oko 5,5 odsto. Analitičari kompanije Capital Economics ocenili su da je slabost potražnje za kreditima u Kini strukturna, što odražava gubitak poverenja u stambeno tržište.

Kineska strategija „nulte tolerancije“ zaraze virusom Covid-19, sa čestim prekidima privrednih aktivnosti unosi dodatnu neizvesnost i utče na gubitak poverenja, koja se teško mogu rešiti monetarnim merama. Zbog toga je malo verovatno da će potezi centralne banke rešiti krizu poverenja u kineskom sektoru nekretnina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...