reakcija na neočekivano usporavanje ekonomije u julu

Kineska centralna banka neočekivano smanjila kamatne stope

BankePoslovanjeSvetU fokusuVesti

15.8.2022 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kineska centralna banka neočekivano smanjila kamatne stope Kineska centralna banka neočekivano smanjila kamatne stope
Narodna banka Kine (PBOC) smanjila je jednogodišnje srednjoročne pozajmice za 59,3 milijarde dolara zajmova nekim finansijskim institucijama za deset baznih bodova na 2,75 odsto,... Kineska centralna banka neočekivano smanjila kamatne stope

Narodna banka Kine (PBOC) smanjila je jednogodišnje srednjoročne pozajmice za 59,3 milijarde dolara zajmova nekim finansijskim institucijama za deset baznih bodova na 2,75 odsto, objavljeno je na internet stranici centralne banke, prenosi Reuters.

Glavni razlog za ovakvu odluku jeste podsticanje tražnje, nakon neočekivanog usporavanja ekonomije u julu, i to u okolnostima potisnute industrijske i maloprodajne aktivnosti zbog restriktivnih mera protiv korona virusa.

Zbog svega ovoga, brojni ekonomisti su smanjili prognoze kada je reč o performansama druge po redu svetske ekonomije. Prema pisanju Reutersa, sva 32 ispitanika u prošlosedmičnoj anketi prognozirala su da će stopa srednjoročnih kredita ostati stabilna.

PBOC je takođe smanjila svoju sedmodnevnu obrnutu repo stopu za deset baznih bodova na dva odsto.

Inače, podaci Nacionalnog biroa za statistiku pokazuju da je industrijska proizvodnja tokom jula porasla 3,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je maloprodaja u junu mesecu ove godine porasla tek 2,7 odsto.

„Narodna banka Kine već reaguje na ove prepreke pojačavanjem podrške. Ali, s obzirom da se kreditni rast pokazao manje osetljivim na popuštanje nego u prošlosti, to verovatno neće biti dovoljno da spreči dalju ekonomsku slabost“, piše Reuters.

Prema pisanju agencije, kineska ekonomija je za dlaku izbegla kontrakciju u drugom tromesečju, sputana zatvaranjem komercijalnog centra Šangaja, sve dubljim padom na tržištu nekretnina i uporno smanjivanom potrošnjom.

Rizici i dalje postoje jer su mnogi kineski gradovi, uključujući proizvodna središta i popularna turistička mesta, u julu uveli mere za zatvaranja, nakon što su otkriveni nove varijante omikron soja korona virusa.

Sektor nekretnina, koji je dodatno potresen bojkotom hipoteka koji je opteretio raspoloženje kupaca, pogoršao se u julu. Investicije u nekretnine pale su za 12,3 odsto u julu, što je najbrža stopa ove godine, dok se pad novih prodaja produbio na 28,9 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...