"stambeni prostor je za stanovanje, a ne za spekulaciju"

Kina smanjila donju stopu za stambene kredite kako bi podstakla potražnju

NekretnineSvetU fokusuVesti

16.5.2022 10:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Kina smanjila donju stopu za stambene kredite kako bi podstakla potražnju Kina smanjila donju stopu za stambene kredite kako bi podstakla potražnju
Kineski finansijski regulatori najavili su da će smanjiti donju granicu kamatne stope na stambeni kredit na osnovu odgovarajućeg roka primarne stope zajma, za kupce... Kina smanjila donju stopu za stambene kredite kako bi podstakla potražnju

Kineski finansijski regulatori najavili su da će smanjiti donju granicu kamatne stope na stambeni kredit na osnovu odgovarajućeg roka primarne stope zajma, za kupce koji su prvi put kupili nekretnine, kako bi podržali potražnju za stanovanjem i zdrav razvoj sektora nekretnina, objavila je Kineska medijska grupa (CMG), prenela je agencija Beta.

Najniža hipotekarna stopa za ovake kupce je smanjena 20 baznih poena ispod odgovarajućih tenora primarne stope zajma, a minimalna hipotekarna stopa za one koji nisu prvi put kupci ostaje nepromenjena, navodi se u zajedničkom saopštenju Narodne banke Kine i Kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje.

Prema mesečnom fiksiranju Narodne banke Kine u aprilu, jednogodišnja Primarna stopa zajma iznosila je 3,70 odsto, a petogodišnja je iznosila 4,60 odsto.

Centralna banka je u saopštenju ponovila da je „stambeni prostor za stanovanje, a ne za spekulaciju“.

„Smanjenje je urađeno tako da podstakne potražnju, u skladu sa pozivom ‘promovisanja stabilnog i zdravog razvoja tržišta nekretnina’, koji je pomenut na sastanku Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine 29. aprila“, rekao je glavni analitičar kompanije Zhongthai Securities Jang Čang (Yang Chang), objavio je Sekuritis tajms (Securities Times), prenela je CMG.

Jang je takođe istakao da je smanjenje namenjeno samo kupcima koji prvi put kupuju nekretninu, čime se izbegava mogućnost spekulacija.

 • GOCA BG

  16.5.2022 #1 Author

  Potez koji ce olaksati kupovinu licima koji prvi put kupuju nekretninu…

  Odgovori

 • VOJKAN

  17.5.2022 #2 Author

  Ovo treba primeniti i kod nas

  Odgovori

 • SNEZANA

  17.5.2022 #3 Author

  Kad bi moglo tako I kod nas,Ali da se smanji I cena kvadrata

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  17.5.2022 #4 Author

  Ne brinemo se za njih!

  Odgovori

 • VANJA

  29.5.2022 #5 Author

  Pametan narod!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...