Kamatnu stopu određuje kreditna sposobnost klijenta

Kako do stambenog kredita sa platom manjom od 50.000 dinara?

BankeNekretnineNovac

14.4.2022 10:28 Autor: Ljiljana Begović 11

Kako do stambenog kredita sa platom manjom od 50.000 dinara? Kako do stambenog kredita sa platom manjom od 50.000 dinara?
Tražnja stanovništva za kreditima i dalje raste, uprkos globalnoj krizi, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. Građani najčešće podižu dinarske keš kredite, zajmove za refinansiranje,... Kako do stambenog kredita sa platom manjom od 50.000 dinara?

Tražnja stanovništva za kreditima i dalje raste, uprkos globalnoj krizi, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. Građani najčešće podižu dinarske keš kredite, zajmove za refinansiranje, kao i stambene kredite u evrima.

Iako većina kupaca nekretninu plaća u kešu, oko 20 do 25 odsto kupoprodaja realizuje se putem stambenog kredita. Najčešći rok otplate stambenih kredita je 30 godina, ali postoje banke kod kojih je ovaj rok kraći – 20 ili 25 godina, kao i banke kod kojih je maksimalni iznos stambenog kredita za izgradnju limitiran na 90.000 ili 100.000 evra, u skladu sa poslovnom politikom.

Kada je reč o kreditnoj sposobnosti klijenata, banka vrši procenu svakog ponaosob. Međutim, kako veliki broj zaposlenih prima zaradu nešto veću od minimalca ili negde oko 400 evra, ne odlučuju se za podizanje stambenih kredita zbog prevelikih rata.

Savetnica za stambene kredite sa platforme Kredium.rs, Bojana Šarović kaže da je moguće podići stambeni kredit sa tim prosekom zarade, naravno u skladu sa kreditnom sposobnošću i godinama klijenta.

“Klijent može do 70. godine života da otplaćuje kredit tako da zavisi od toga koliko ima godina u momentu podnošenja zahteva. Što se tiče maksimalnog perioda otplate, on za stambene kredite iznosi 360 meseci”, navodi Šarović.

Stambeni kredit za kuću
Foto: Unsplash.com

Maksimalni kredit sa zaradom od 400 evra bio bi 50.000 evra, na 360 meseci otplate i sa ratom od 200 evra. Naša sagovornica savetuje da se u svakom slučaju građanima više isplati plaćanje rate za kredit nego rente.

“Stambeni kredit je i jedna vrsta investicije, a samo tržište prati cenu rasta nekretnina, pa tako i cenu rente”, kaže Šarović.

Određene banke nude pogodnosti ukoliko se stambeni kredit uzima u dinarima, pa se tako možda može odobriti i bez plaćanja učešća, za šta se veoma mali broj ljudi odlučuje. Kod ovakvih kredita je rok otplate kraći, pa je samim tim i rata mnogo veća. Stoga je pitanje da li ste i koliko spremni da izdvajate više novca za mesečnu ratu, i da li ste spremni da kredit otplatite u dosta kraćem roku.

Takođe, prema rečima naše sagovornice mali broj banaka odobrava stambene kredite u dinarima, i u tom slučaju kamata iznosi šest odsto.

Kada je reč o kamatnim stopama na stambene kredite, one pre svega zavise od profila klijenta.

“Neke banke imaju specijalne ponude u zavisnosti gde je klijent zaposlen ili kolika mu je plata. U principu ne postoji standard, sve zavisi najviše od ličnih podataka. Kada se gleda varijabilna kamata, ona se kreće od 2,40 do tri odsto kada se oduzme Euribor”, zaključuje kreditna savetnica Bojana Šarović.

Kako do zahteva za stambeni kredit?

Da biste podneli zahtev za stambeni kredit potrebno je da imate adekvatnu nekretninu koju želite da kupite, predugovor i list nepokretnosti, odnosno građevinsku dokumentaciju ako kupujete novogradnju. Banka će na osnovu potvrde o zaposlenju (obrazac banke koji overava vaš poslodavac), prometa po tekućem računu i isplatnih listića utvrditi vašu kreditnu sposobnost. Kreditna istorija se proverava izveštajem Kreditnog biroa koji dobijate u banci prilikom apliciranja za kredit.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...