Veliko interesovanje srpskih državljana za nekretnine u Grčkoj

Cena kvadrata luksuznih apartmana na Sitoniji 2.500 evra

BiznisInvesticijeNekretnineNovacTurizam

11.4.2022 18:37 Autor: Stanislav Stanišić 21

Cena kvadrata luksuznih apartmana na Sitoniji 2.500 evra Cena kvadrata luksuznih apartmana na Sitoniji 2.500 evra
Državljani Srbije nemaju proceduralnih ograničenja po pitanju kupovine stanova u Grčkoj, potrebno je samo da imaju interesovanje i, naravno – novac. Značajan interes koji... Cena kvadrata luksuznih apartmana na Sitoniji 2.500 evra

Državljani Srbije nemaju proceduralnih ograničenja po pitanju kupovine stanova u Grčkoj, potrebno je samo da imaju interesovanje i, naravno – novac. Značajan interes koji naši građani iskazuju poslednjih godina utiče na formiranje cena za koje se može reći da su povoljne u odnosu na zahteve domaćeg tržišta. Najpopularnije su, svakako, destinacije koje srpski turisti najčešće posećuju u toku letnje sezone.

Prosečna cena kvadrata apartmana, poput onih koji su u najvećem broju slučajeva izbor gostiju iz Srbije, iznosi oko 1.000 evra. Naravno, ima i znatno skupljih, što zavisi od lokacije, kvaliteta i opremljenosti objekta, odnosno stepena luksuza.

„Postoji razlika u profilu kupaca i sredstvima kojima raspolažu u odnosu na raniji period. Sada se kupuje investiciono, sa namerom da se nekretnine izdaju, a prosečna cena koju su spremni da plate je više od 50.000 evra. Daleko smo od cena koje su posebno privlačile naše građane za kupovinu nekretnina u Grčkoj u vreme ekonomske krize u ovoj zemlji. Sada su mnogo bliže onim na koje smo navikli u Beogradu“, kaže za Biznis.rs direktor predstavništva Grekodom, specijalizovane agencije za nekretnine u Grčkoj i na Kipru, Nikola Nedeljković.

Kao primer ponude koja će biti sve aktuelnija, u skladu sa tražnjom na tržištu, on ističe luksuzni kompleks na Halkidikiju.

Projekat Bomo kompleks u Nikitiju na početku Sitonije, koji je nastao u poslednje dve godine, ima 38 moderno opremljenih jedinica sa pratećim sadržajima među kojima dominiraju bazen i dečje igralište. Cena apartmana od 28 kvadrata u ovom kompleksu je 70.000 evra, odnosno 2.500 evra po kvadratu, a u izgradnji je bio 2.000 evra. Ovo je jedan od najmodernijih objekata koji su se pojavili na tržištu poslednjih godina“, prenosi Nedeljković.

Naš sagovornik ističe da je ovo novi objekat sa pratećim sadržajima, što značajno podiže cenu u odnosu na one na koje smo navikli na tržištu.

„Poenta je da se na Halkidikiju može kupiti stan ili apartman sa pogledom na more po ceni koja u retkim prilikama prelazi 2.000 evra po kvadratnom metru. I grčko tržište reagovalo je usled globalnog skoka cena nekretnina, a u ponudi je sve više bolje opremljenih objekata koji drže vrednost“, dodaje Nikola Nedeljković.

Potrebno obezbediti advokata i notara

Naš sagovornik dalje objašnjava korake prilikom kupovine nekretnine, gde su pored angažovanja agencije potrebni i advokat i notar, kako bi sve proteklo na obostrano zadovoljstvo.

Foto: Pixabay.com

Pri kupovini nepokretnosti moraćete da pokažete na uvid svoj pasoš i grčki poreski broj – AFM (koji se može obezbediti istog dana), a u slučaju da nekretninu uzimate preko firme i još nekoliko dokumenata.

Grčke vlasti su veoma zainteresovane za poreklo novca koji se sliva u zemlju i zato će svako ko namerava da kupi nekretninu u Grčkoj morati uredno da dokaže odakle mu sredstva. Novac za kupovinu nekretnine mora se isplaćivati preko banke – grčke, srpske ili bilo koje druge, odnosno sa računa u banci.

Usluge advokata u Grčkoj će vas koštati oko dva odsto cene nekretnine. Isti procenat potrebno je da izdvojite i za usluge agencije za promet nekretnina u Grčkoj.

S druge strane, tema o kojoj vredi razmisliti je da li ovakvo ulaganje može biti isplativije od kupovine garsonjere u Beogradu ili Novom Sadu, namenjene izdavanju. Ako se uzmu u obzir cene kvadrata, ispada da je jeftinije kupiti u Grčkoj, a još ako se izračuna i novac koji se tokom sezone može zaraditi od apartmana ili pogodnost uživanja u svom smeštaju na moru, i doda manje peripetija sa podstanarima, onda investicija dobija smisao.

Treba samo imati realna očekivanja kada je reč o zaradi, jer sezona na severu Grčke traje maksimum 100 dana, a na kraju krajeva treba izdvojiti i sredstva za održavanje.

Standardna procedura za zemlje EU

Kupovina nekretnine u Grčkoj slična je kao i u ostalim zemljama EU. Neophodno je da advokat proveri vlasnički list određenog objekta ili zemljišta, kako bi utvrdio da ne postoje potraživanja vezana za tu nepokretnost (npr. hipotekarni krediti banaka i slično). U ovom delu kuporodajnog procesa neophodan je i notar kako bi novog vlasnika važećim ugovorom registrovao u katastru.

Prema daljoj proceduri potpisuje se predugovor između kupca i prodavca kojim se utvrđuje cena, ali i vremensko trajanje za koje transakcija treba da se obavi, za koje advokat provera vlasnički list i ostale dokumente. Ova procedura uobičajeno traje 10 do 15 dana. Zatim je kupac u obavezi da traži i dobije grčki poreski broj AFM (procedura ne traje više od jednog sata).

Notar i advokat su odgovorni za zaključenje finalnog kupoprodajnog ugovora. Prisustvo kupca je neophodno, a ukoliko je on ovlastio drugo lice, advokat i notar moraju da budu ranije upoznati sa tim.

Porez na transfer (taksa) iznosi tri odsto na nekretnine izgrađene do 2009. godine, a ranije utvrđeni porez od 24 odsto na objekte izgrađene posle 2009. promenjen je na tri odsto kako bi se pospešila novogradnja.

Iznos ove takse nije realni iznos određen kupoprodajnim ugovorom, nego iznos obračunat od strane poreske uprave koji je uglavnom mnogo manji od kupoprodajne cene u finalnom ugovoru. Usluge notara koštaju oko 2,5 odsto neposrednog poreza (u zavisnosti od vrednosti transakcije).

Agencija za nekretnine naplaćuje svoje troškove u vrednosti dva odsto zaključene cene, i posle obavljene kupoprodaje advokat upisuje novog vlasnika u katastar.

Jedino kupovina nekretnine skuplje od 250.000 evra garantuje zlatnu vizu za neograničen boravak u Grčkoj, dok je po zakonima EU moguć boravak od 180 dana u jednoj godini, s tim da pojedinačni period ne bude duži od 90 dana.

 • SRDJAN

  11.4.2022 #1 Author

  Lepa cena po kvadratu.

  Odgovori

 • GOCA BG

  11.4.2022 #2 Author

  Sigurna i veoma isplativa investicija,sa manje peripetija nego kod nas..

  Odgovori

 • kaćica

  11.4.2022 #3 Author

  I treba da cene skoce,Grcka je prelepa.

  Odgovori

 • Pasparrtu

  11.4.2022 #4 Author

  Paaa.. S obzirom na mesto i nije visoka cena..Na Zvezdari je kvadrat od 2000-2500e

  Odgovori

 • IVAN

  11.4.2022 #5 Author

  Super idemo za Greece

  Odgovori

 • TINA

  11.4.2022 #6 Author

  Uhvati me depresija

  Odgovori

 • SANJA

  12.4.2022 #7 Author

  Nekretnine su skocile,to nije za depatu,ali svakako za turisticko mesto mogu da shvatim

  Odgovori

 • BRANA19

  12.4.2022 #8 Author

  Pa dobro , nista cudno , Grcka je prelepo mesto…

  Odgovori

 • DANA

  12.4.2022 #9 Author

  To je super ko ima za takvu investiciju

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  12.4.2022 #10 Author

  Za onoga ko ima novac da uloži u apartmane na moru ovo može biti dobar biznis.

  Odgovori

 • NINO

  12.4.2022 #11 Author

  Nije to nista na danasnju krizu 😅

  Odgovori

 • STRELAC

  12.4.2022 #12 Author

  A koliki je porez na imovinu?Dodaj tome i troskove odrzavanja plus cinjenica da je tamo sezona kratka,isplati se za 15 godina.

  Odgovori

  • Sumadija

   12.4.2022 #13 Author

   15 godina je i te kako dobar period da se isplati investicija. Pa gde ima za kraće?

   Odgovori

 • Anna

  12.4.2022 #14 Author

  Očekivane cene. Postupak je jednostavan i privlačan.

  Odgovori

 • BOJANA

  12.4.2022 #15 Author

  Sitonija je uvek bila na ceni.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  12.4.2022 #16 Author

  odlična investicija za nase ljude koji kupuju stanove po BG za 5 – 6 hilj eu po kvadratu. apartman na Sitoniji sam sebe otplati u prvih 5 godina

  Odgovori

 • DEKSI

  12.4.2022 #17 Author

  To se i ocekivalo, turisticko mesto, pritom je dosta popularno za letovanja.

  Odgovori

 • JOVANA

  12.4.2022 #18 Author

  Turisticki lokaliteti uvek imaju jaku cenu nekretnina

  Odgovori

 • Milovan94

  12.4.2022 #19 Author

  Najlepše Grčko ostrvo

  Odgovori

 • GAGA

  16.4.2022 #20 Author

  Nije to prvi put da je skuplja cena kvadrata u Beogradu, nego u Grckoj

  Odgovori

 • NINICA

  27.2.2023 #21 Author

  Ovo zaista može biti odličan biznis

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...