Tržište nekretnina nije imuno na globalne izazove

Stambeni kredit isplativiji od kirije, uprkos riziku dugoročnog zajma

AnalizaBankeNekretnineSrbija

8.4.2022 15:59 Autor: Stefan Petrović 23

Stambeni kredit isplativiji od kirije, uprkos riziku dugoročnog zajma Stambeni kredit isplativiji od kirije, uprkos riziku dugoročnog zajma
Ekonomske okolnosti na globalnom nivou koje je u poslednje dve godine počeo da diktira korona virus, a sada i rusko-ukrajinski rat, imaju značajan uticaj... Stambeni kredit isplativiji od kirije, uprkos riziku dugoročnog zajma

Ekonomske okolnosti na globalnom nivou koje je u poslednje dve godine počeo da diktira korona virus, a sada i rusko-ukrajinski rat, imaju značajan uticaj i na tržište nekretnina. Cene stanova i dalje rastu, ali se postavlja pitanje dokle će trajati ovaj trend. Zbog svega toga, ponovo je aktuelizovana čuvena dilema – da li se više isplati kupovina stana na kredit ili iznajmljivanje nekretnine i mesečno plaćanje kirije?

Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže Jasmina Gavrilov Dražić sa portala 4zida, prema podacima njihovog nedavnog istraživanja rusko-ukrajinski rat je stvorio najveću zabrinutost kod kupaca koji planiraju da kupe stan putem stambenog kredita. Ovaj podatak i ne čudi, budući da je 45 odsto ispitanika reklo da očekuje da će sam rat uticati na cene nekretnina, dok je 20 odsto njih navelo da će biti izuzetno oprezni prilikom donošenja odluke o uzimanju stambenog kredita.

„Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), oko 20 do 25 odsto kupoprodaja realizuje se putem stambenog kredita“, kaže naša sagovornica, dodajući da ostatak kupaca plaća u kešu.

Ipak, ona napominje da podatak da 80 odsto kupaca kupuje stan u kešu, a da je čak 70 odsto njih u Beogradu, ne znači da oni taj stan finansiraju iz ušteđevine koja se meri u desetinama, pa i stotinama hiljada evra, već da među njima ima onih koji su do novca došli tako što su prodali prethodnu nekretninu.

„Međutim, puno kupaca proda svoju nekretninu i onda kupi drugu, i oni se računaju kao keš kupci. Ti kupci nekad uzimaju i neki manji zajam, možda čak i keš kredit, jer su im stambeni krediti komplikovani, uprkos tome što su kamatne stope veće za keš kredite“, kaže Jasmina Gavrilov Dražić.

Ona ističe i da ima kupaca koji se nadaju padu cena kvadrata, ali ocenjuje da će do njega doći u starogradnji, dok novogradnja trenutno raste, a to će se nastaviti i u budućnosti.

Stan
Foto: Pexels.com

Očekuje se dalji rast cena nekretnina, ali i kirija

Kada je reč o cenama nekretnina za prodaju, 51 odsto vlasnika nekretnina očekuje da će cene nekretnina rasti ili da one već rastu, 19 odsto misli da će cene ostati iste, dok 12 odsto njih veruje da će cene padati. Zanimljivo je da je skoro 16 odsto ispitanika na ovo pitanje odgovorilo sa “ne znam”.

Kada je reč o cenama izdavanja, 39 odsto vlasnika misli da će cene rasti ili da već rastu, 17 odsto njih misli da će padati, a slično kao kod prodaje nekretnina skoro 15 odsto njih nije moglo da predvidi kako će se u narednom periodu kretati cene izdavanja.

Zanimljivo je da su ovde, nasuprot kupoprodaji nekretnina, vlasnici više uvereni da će cene izdavanja ostati iste (27 odsto).

Zanimljiv je i podatak iz ovog istraživanja koji pokazuje da li su i u kojoj meri vlasnici nekretnina spremni da spuste cenu stanova za izdavanje ili prodaju. Tako je 46 odsto vlasnika izjavilo da neće menjati cenu, dok je 27 odsto njih reklo da će pratiti situaciju i na osnovu nje doneti odluku.

S druge strane, kada je reč o kupcima, oni su optimistični po pitanju pada cena, koji očekuje čak 30 odsto njih. Oko 13 odsto misli da će cene u starogradnji ostati iste, a gotovo podjednak broj njih je izjavio da ne zna kako će se kretati cene na tržištu stare gradnje.

Ušteda veća od 30.000 evra

Na sajtu 4zida postoji kalkulator koji potencijalnim kupcima pomaže da izračunaju kolika će im biti rata kredita, nasuprot kiriji koju bi platili.

Na primer, ako se kupac odluči za stan od 45 kvadrata u Beogradu, čija je cena 60.000 evra – uz učešće od 20 odsto mesečna rata kredita na 30 godina iznosila bi 189-190 evra, u zavisnosti od banke. S druge strane, kirija za stan ove površine kreće se od najmanje 300 evra, što sugeriše da je, ukoliko se izuzmu svi rizici koje sa sobom može nositi kredit, on ipak isplativije rešenje.

Ako se uzme u obzir ukupan trošak kredita i kirije, odnosno koliko bi novca bilo potrebno za isplatu 30-godišnjeg kredita, a koliko za isplatu mesečne kirije, i ova računica pokazuje da je kredit bolja opcija.

Na primeru koji smo uzeli, za 30 godina otplate kredita za stan čija je cena 60.000 evra potrebno je izdvojiti 74.470 evra, dok je za iznajmljivanje potrebno 108.000 evra. Dakle, ušteda je 33.530 evra.

  • SANJA

    8.4.2022 #1 Author

    Sa kreditom si na sigurnom da za 10 godina imas nesto svoje,de si sa kirijom

    Odgovori

  • kaćica

    8.4.2022 #2 Author

    Naravno da je bolje kupiti svoj stan.

    Odgovori

  • DANIJELA

    8.4.2022 #3 Author

    Naravno je bolje uzeti stambeni kredit jer kako idu cene nekretnina svakako je isplativa investicija.

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.4.2022 #4 Author

    Kredit svakako,otplacujete svoj stan…

    Odgovori

  • ZVE84

    8.4.2022 #5 Author

    Tako je oduvek bilo, samo što sada prosek plata građanima to ne dozvoljava.

    Odgovori

  • GAGA

    9.4.2022 #6 Author

    A kako uzeti kredit kad ljudi godinama rade na odredjeno?

    Odgovori

  • MARKO7

    9.4.2022 #7 Author

    Pa bolje kupiti svoj stan!

    Odgovori

  • Bella

    9.4.2022 #8 Author

    Jeste manja rata ali se ja sada ne bih usudila da ista uzimam zbog ove krize

    Odgovori

  • MARA

    9.4.2022 #9 Author

    Uvek je bolje plaćati svoje..

    Odgovori

  • STRAHINJA

    9.4.2022 #10 Author

    Prosecna plata, posebno u manjim mestima ne pokriva ni depozit , a kamoli konkretnu ratu kredita.

    Odgovori

  • BRANA19

    9.4.2022 #11 Author

    Sa kirijom nikad nisi na sigurnom ..

    Odgovori

  • Pasparrtu

    9.4.2022 #12 Author

    Kad vec placas bolje je placati sebi i da ti to nesto ostane… Nego drugome, i opet si na kraju bez icega.

    Odgovori

  • SNEZANA

    9.4.2022 #13 Author

    Slazem se u potpunosti,bar znas sta placas.

    Odgovori

  • MAJALG

    9.4.2022 #14 Author

    Normalno da je tako, covek sa otplatom kredita svaki mesec otplati deo stana koji je sutra njegov, a ovako samo placamo da negde zivimo bez da sutra imamo neke koristi.

    Odgovori

  • VERA

    9.4.2022 #15 Author

    Uvek je bolje investirati u svoj stan nego placati kiriju.

    Odgovori

  • Milovan94

    10.4.2022 #16 Author

    Najbolje je kupiti stan odmah. Ko nema dovoljno novca bolje i da ne uzima.

    Odgovori

  • FRUIT04

    10.4.2022 #17 Author

    Jeste bolje svakako, Ali dobiti stambeni kred bez ucesca je misaona imenica.

    Odgovori

  • NATI29

    11.4.2022 #18 Author

    To je svima jasno samo sto nije svima ostvarljivo zbog ogromnih ulova za stambeni kredit

    Odgovori

  • GINKO

    12.4.2022 #19 Author

    To je i logično samo sto je uglavnom nedostupno mnogima jer ima tu više činioca?!

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    12.4.2022 #20 Author

    u ovako nestabilnom vremenu je veliki rizik ulaziti u kredite

    Odgovori

  • jelena93

    12.4.2022 #21 Author

    Naravno da je isplativije , narocito ukoliko se uzme u obzir koliko su kirije poskupele.

    Odgovori

  • Toma

    12.4.2022 #22 Author

    Racunica ustede je prilicno nerealna, kao da se koriste cene kvadrata iz 2013 godine i cene kirija iz 2022 godine Taj stan iz primera, 45 kvadrata u Beogradu, kosta mnogo vise od 60.000 EUR. Sajt 4zida ima statistiku cena za Beograd, i trenutno je prosek 2078 EUR/m2 za starogradnju i 2240 EUR/m2 za novogradnju. Tako bi stan iz primera kostao izmedju 90-100.000 EUR, verovatno i vise posto su manje kvadrature po pravilu imaju vecu cenu kvadrata od proseka. Samim tim bi i mesecna rata kredita od 30 godina bilo oko 300e za stan iz primera.

    Odgovori

  • Jovana24

    7.6.2022 #23 Author

    Slazem se sa Toma, nije bas realno prikazano stanje… Svakako je rizik i jedno i drugo ali i cena stanarine i rate jeste približno ista.. Stvar je odluke pojedinca, i naravno da je bolja opcija otplatiti i imati svoj stan.. Ne za 10 nego za 30 godina, nije realno ocekivati od sebe tako kratak rok otplate osim u slučaju plate od preko 1000 e.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...