Vlada Srbije donela obavezujuću uredbu

Koji su minimalni zahtevi energetske efikasnosti za nove i rekonstruisane objekte?

BiznisInfrastrukturaInvesticijeNekretnineSrbija

8.4.2022 14:15 Autor: Julijana Vincan 10

Koji su minimalni zahtevi energetske efikasnosti za nove i rekonstruisane objekte? Koji su minimalni zahtevi energetske efikasnosti za nove i rekonstruisane objekte?
Vlada Srbije donela je Uredbu o minimalnim zahtevima energetske efikasnosti koje moraju da ispunjavaju novi i rekonstruisani energetski objekti, u zavisnosti od vrste i/ili... Koji su minimalni zahtevi energetske efikasnosti za nove i rekonstruisane objekte?

Vlada Srbije donela je Uredbu o minimalnim zahtevima energetske efikasnosti koje moraju da ispunjavaju novi i rekonstruisani energetski objekti, u zavisnosti od vrste i/ili snage, odnosno veličine objekta, objavljeno je u Službenom glasniku Republike Srbije.

Pod energetskim objektom podrazumeva se objekat za proizvodnju električne energije, toplotne energije ili za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije, koji ima snagu 1 MW i više. Zatim, koji kao gorivo koristi fosilna goriva i/ili biomasu i služi za obavljanje energetske delatnosti ili u industriji, kao i objekat za prenos ili distribuciju električne energije, odnosno za distribuciju toplotne energije, navedeno je u uredbi koja je objavljena 4. aprila, a stupa na snagu osam dana kasnije.

„Stepen korisnosti termoenergetskog objekta, koji se sastoji od termoenergetskog postrojenja za proizvodnju električne energije i blok-transformatora, utvrđuje se kao odnos neto električne snage termoenergetskog objekta i količine toplotne energije koja je u jedinici vremena uneta u ovaj objekat“, piše u dokumentu.

Naglašeno je da stepen korisnosti energetskog objekta za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije predstavlja odnos između zbira neto električne snage energetskog objekta i toplotne snage energetskog objekta i količine toplotne energije koja se u jedinici vremena unese u energetski objekat.

Minimalni zahtevi u pogledu stepena korisnosti termoenergetskih postrojenja u kojima se sagoreva ugalj, za projektne uslove u nominalnom režimu rada, detaljno su navedeni u uredbi (referentne vrednosti), kao i zahtevi za prirodni gas.

S druge strane, minimalni zahtevi energetske efikasnosti koje moraju da ispunjavaju nova i rekonstruisana termoenergetska postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije, instalisane snage od 1 do 50 MW, u kojima se sagoreva biomasa, jesu da ostvaruju najmanje 10 odsto uštede primarne energije u odnosu na referentne vrednosti pri odvojenoj proizvodnji električne i toplotne energije.

Foto: Pixabay.com

Minimalni zahtev energetske efikasnosti koji po uredbi moraju da ispunjavaju nova i rekonstruisana termoenergetska postrojenja za kombinovanu ili odvojenu proizvodnju električne i toplotne energije snage 50 MW i više u kojima se sagoreva biomasa je da su im vrednosti neto stepena korisnosti proizvodnje električne energije i neto stepena korisnosti iskorišćenja goriva veći ili jednaki sa vrednošću referentnih stepena korisnosti datih u uredbi.

Objašnjeno je i da stepen korisnosti postrojenja za proizvodnju toplotne energije predstavlja odnos količine toplotne energije koja se iz postrojenja za proizvodnju toplotne energije u toku grejne sezone isporuči u sistem za distribuciju toplotne energije i količine toplote koja u istom periodu nastane sagorevanjem goriva u postrojenju za proizvodnju toplotne energije (energije goriva).

„Stepen korisnosti sistema za distribuciju toplotne energije je odnos toplotne energije koja se iz sistema za distribuciju toplotne energije preda u toplotnopredajne stanice (TPS) i toplotne energije koja se iz toplotnih izvora (postrojenja za proizvodnju toplotne energije, postrojenja za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije i dr.) preda sistemu za distribuciju toplotne energije“, obrazloženo je u uredbi.

Zahtevani stepen korisnosti sistema za distribuciju toplotne energije određuje se u odnosu na godišnje toplotno opterećenje po jedinici dužine cevne mreže sistema za distribuciju toplotne energije.

„Zahtevana minimalna efikasnost sistema za distribuciju toplotne energije odnosi se na period grejne sezone, za distribuciju toplotne energije za grejanje ili za distribuciju toplotne energije za grejanje i toplotne energije za potrošnu toplu vodu. Zahtevi za stepen korisnosti sistema za distribuciju toplotne energije ne primenjuju se na distribuciju potrošne tople vode“, naznačeno je u uredbi.

  • SANJA

    8.4.2022 #1 Author

    Korisne su inf,i msm da ide u pravom smeru

    Odgovori

  • DANIJELA

    8.4.2022 #2 Author

    Energetska efikasnost je vazna i treba voditi racuna da bude u okvirima dozvoljene.

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.4.2022 #3 Author

    Vise nego vazna…

    Odgovori

  • ZVE84

    8.4.2022 #4 Author

    Vlada je donela kasno odluke o tome….

    Odgovori

  • MARKO7

    9.4.2022 #6 Author

    Korisna informacija! Dobra objava i nadam se nastavku ovih dana!

    Odgovori

  • MARA

    9.4.2022 #7 Author

    Sve ovo je moglo i dosta ranije da se uradi..

    Odgovori

  • BRANA19

    9.4.2022 #8 Author

    Korisna informacija ….

    Odgovori

  • SNEZANA

    9.4.2022 #9 Author

    Moglo je I ranije u svakom slucaju.

    Odgovori

  • VERA

    9.4.2022 #10 Author

    Bitno je da objekti stede energiju a i električni uređaji su u istom nergetskom režimu uštede.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...