Borba za ubrzanje ekonomskog rasta

Kineske banke smanjile kamatne stope

BankeSvet

8.6.2023 11:07 Autor: Vladimir Jokanović 2

Kineske banke smanjile kamatne stope Kineske banke smanjile kamatne stope
Šest najvećih kineskih državnih banaka smanjilo je u četvrtak kamatne stope na depozite dok Peking traži način da podstakne rast druge po veličini svetske... Kineske banke smanjile kamatne stope

Šest najvećih kineskih državnih banaka smanjilo je u četvrtak kamatne stope na depozite dok Peking traži način da podstakne rast druge po veličini svetske ekonomije čija je snaga oporavka postala upitna.

Veliki državni zajmodavci, uključujući Banku Kine, Kinesku građevinsku banku i Industrijsku i komercijalnu banku Kine, sada nude 2,45 i 2,5 odsto kamate na trogodišnje, odnosno petogodišnje depozite, što je za 15 baznih poena (0,15 odsto) niže nego u septembru, prenosi Financial Times. Slične rezove napravile su Poštanska štedionica Kine, Poljoprivredna banka Kine i Banka komunikacija.

Banke su takođe smanjile stopu na depozite po viđenju za pet baznih poena na 0,2 odsto, što je najniže od 1996. godine. Kineski ekonomski oporavak dobio je zamah u prvom tromesečju nakon prošlogodišnjih strogih ograničenja zbog pandemije, sa rastom 4,5 odsto.

To nije daleko od celogodišnjeg cilja od pet odsto, ali rast se nije ubrzao u drugom kvartalu usled slabe prodaje nekretnina, smanjenja industrijske proizvodnje i potrošnje. Oporavak nakon pandemije nije bio u skladu sa projekcijama, jer je potrošnja ispod očekivane.

Koordinirano smanjenje kamatnih stopa na depozite, drugo koje su kineske državne banke preduzele u poslednjih godinu dana trebalo bi da ublaži pritisak na kredite i da stabilizuje profitabilnost, ocenjuju analitičari. To bi takođe trebalo da podstakne rast potrošnje i da intenzivira tokove novca.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...