Brisel zabrinut zbog neuvažavanja preporuka

EU razmatra zabranu za Huawei

EUFirme u fokusuU fokusu

7.6.2023 16:36 Autor: Vladimir Jokanović 2

EU razmatra zabranu za Huawei EU razmatra zabranu za Huawei
Evropska unija razmatra obavezni zabranu državama članicama da koriste proizvode kompanija za koje se smatra da predstavljaju bezbednosni rizik u njihovim 5G mrežama, uključujući... EU razmatra zabranu za Huawei

Evropska unija razmatra obavezni zabranu državama članicama da koriste proizvode kompanija za koje se smatra da predstavljaju bezbednosni rizik u njihovim 5G mrežama, uključujući kinesku grupu Huawei.

Prema izjavama zvaničnika koji su uključeni u razgovore, u Briselu raste zabrinutost da neke nacionalne vlade odugovlače sa rešenjem ovog pitanja, prenosi Financial Times. Samo trećina država EU zabranila je upotrebu proizvoda kompanije Huawei, uprkos preporukama Brisela.

Komesar EU za unutrašnje tržište Tijeri Breton (Thierry Breton) rekao je prošle nedelje ministrima telekomunikacija da je to premalo i da utiče na kolektivnu bezbednost bloka. Preporuke, koje su države EU jednoglasno usaglasile 2020. godine, kretale su se od zahteva za sertifikaciju do diversifikacije dobavljača.

Preporuke EU nisu podrazumevale zabrane, a ljudi sa direktnim saznanjima o tom pitanju rekli su da bi EU mogla da uvede obaveznu zabranu kompanijama za koje se smatra da predstavljaju bezbednosni rizik, kao što je Huawei, ukoliko zemlje članice, uključujući Nemačku budu nastavile da odlažu postupanje po preporukama.

Evropska komisija odbila je da komentariše ovu temu, ali bi sledeće nedelje trebalo da predstavi izveštaj o napretku u primeni preporuka u celoj EU. Zabranu učešća kompanije Huawei u svojim 5G mrežama zabranile su Danska, Švedska, Estonija, Letonija i Litvanija.

  • Dux011

    8.6.2023 #1 Author

    Ajao…

    Odgovori

  • colorida_cielo

    24.6.2023 #2 Author

    Eee ovakoo… Bilo kakvo jačanje i širenje Kineskih kompanija na Evropsko tržište predstavlja jaku konkurenciju Americkom tržištu telefona, a mislim da jedni i drugi predstavljaju pretnju za telekomunikacionu bezbednost EU.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...