Eskalacija trgovinskog spora dve najveće svetske ekonomije

SAD uvrstile 36 kineskih kompanija na crnu listu

SvetU fokusu

16.12.2022 10:29 Autor: Vladimir Jokanović 1

SAD uvrstile 36 kineskih kompanija na crnu listu SAD uvrstile 36 kineskih kompanija na crnu listu
Američko Ministarstvo trgovine stavilo je 36 kineskih kompanija na trgovinsku crnu listu u nameri da uspori kineski razvoj naprednih čipova i tehnologija za vojnu... SAD uvrstile 36 kineskih kompanija na crnu listu

Američko Ministarstvo trgovine stavilo je 36 kineskih kompanija na trgovinsku crnu listu u nameri da uspori kineski razvoj naprednih čipova i tehnologija za vojnu upotrebu kao što je hipersonično oružje. To znači da će američkim kompanijama praktično biti onemogućeno da dobiju licence za izvoz kritičnih tehnologija u Kinu.

Na crnoj listi našla se i kineska kompanija za video nadzor Tiandy Technologies, za koju američki zvaničnici tvrde da je umešana u represiju nad Ujgurima, kao i da je iranskoj Revolucionarnoj gardi obezbedila tehnologiju proizvedenu u SAD, prenosi NBC News.

Sankcije Ministarsta trgovine protiv Tiandy Technologies ograničavaju američke firme da isporučuju komponente toj kompaniji. Američki gigant za proizvodnju čipova Intel, snabdevao je Tiandy Technologies procesorima za umrežene sisteme za snimanje video zapisa, ali je sada uklonio te informacije sa svoje veb stranice.


Kompanija Intel saopštila je da je prestala da posluje sa kompanijom Tiandy Technologies „nakon internog pregleda“. Kineska kompanija nije se za sada oglasila. Kineska kompanija ostvarila je više od 800 miliona dolara prihoda od prodaje opreme u prošloj godini, a njene filijale nalaze se u više od 60 zemalja.

Ministarstvo trgovine SAD navelo je da je kineska kompanija „umešana u kršenje ljudskih prava i zloupotrebe u sprovođenju kineske kampanje represije, masovnih proizvoljnih pritvora i visokotehnološkog nadzora nad Ujgurima i drugim pripadnicima manjinskih grupa“ u autonomnoj oblasti Sinđin.

Kineska kompanija takođe je, prema tvrdnjama američkih zvaničnika, omogućavala pristup američkoj tehnologiji iranskoj Revolucionarnoj gardi, koja je pod sankcijama SAD. Zastupnici ljudskih prava i zakonodavci u SAD zabrinuti su da bi iranske vlasti mogle da koriste tehnologiju prepoznavanja lica za suzbijanje antirežimskih protesta.

Najpoznatija meta na američkoj listi sankcija je kompanija Yangtze Memory Technologies, najveći kineski proizvođač memorijskih čipova, koja je optužena za kršenje američke izvozne dozvole snabdevanjem proizvođača telekomunikacione opreme Huawei, prenosi Financial Times.

  • GOCA BG

    18.12.2022 #1 Author

    Amerika ne preza ni od cega,gleda na svaki nacin da osujeti Kineze…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...