zbog rizika po nacionalnu bezbednost

SAD zabranile uvoz i prodaju opreme kineskih telekom kompanija

Firme u fokusuSvetU fokusu

26.11.2022 10:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

SAD zabranile uvoz i prodaju opreme kineskih telekom kompanija SAD zabranile uvoz i prodaju opreme kineskih telekom kompanija
Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) zabranila je uvoz i prodaju nove telekomunikacijske opreme kineskih kompanija Huawei technologies i ZTE, jer kako navode... SAD zabranile uvoz i prodaju opreme kineskih telekom kompanija

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) zabranila je uvoz i prodaju nove telekomunikacijske opreme kineskih kompanija Huawei technologies i ZTE, jer kako navode predstavljaju „neprihvatljivi rizik“ za američku nacionalnu bezbednost.

Savezna komisija za komunikaciju u petak je saopštila da je donela konačne odluke kojima takođe zabranjuje prodaju i uvoz opreme kineskog proizvođača opreme za nadzor Daha Technologies, kompanije koja proizvodi opremu za video nadzor Hikvision Digital Technology i tehnološke kompanije Hytera Communications, piše SEEbiz.

Taj potez predstavlja nastavak akcija Vašingtona protiv kineskih tehnoloških divova zbog straha da bi Peking mogao koristiti te kompanije za špijuniranje Amerikanaca.

„Te nove odluke važan su deo naših tekućih akcija da zaštitimo Amerikance od pretnji vezanih uz nacionalnu sigurnost koje uključuju telekomunikacije“, navela je predsednica te komisije Džesika Rozenvorsel (Jessica Rosenworcel) u saopštenju.

Huawei nije želio komentarisati tu odluku, dok ostale kompanije nisu odmah odgovorile na zahtev Reutersa.

Inače, ta komisija je u julu 2021. godine objavila da razmatra zabranu odobrenja za svu opremu svih kompanija na popisu. To je usledilo nakon što je u martu 2021. pet kineskih kompanija označeno kao pretnja nacionalnoj sigurnosti prema zakonu iz 2019. godine čiji je cilj zaštita američkih komunikacijskih mreža. Sva četiri poverenika u agenciji, dva republikanca i dve demokrate, podržali su najnovije odluke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...