Balansiranje odnosa EU i Kine

Šarl Mišel iduće nedelje u Pekingu

EUSvetVesti

24.11.2022 14:00 Autor: Vladimir Jokanović 0

Šarl Mišel iduće nedelje u Pekingu Šarl Mišel iduće nedelje u Pekingu
Predsednik Saveta EU Šarl Mišel (Charles Michel) posetiće Peking 1. decembra, gde će se sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i drugim visokim zvaničnicima.... Šarl Mišel iduće nedelje u Pekingu

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel (Charles Michel) posetiće Peking 1. decembra, gde će se sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i drugim visokim zvaničnicima. Mišelovo putovanje trebalo bi da signalizira promene u načini na koji će Evropska unija održavati svoje veze sa Kinom.

„Razgovaraćemo o globalnim izazovima, kao i o temama od zajedničkog interesa“, naveo je Mišel, prenosi South China Morning Post, dodajući da će se on istog dana napustiti Peking. Mišel je prošle nedelje rekao da EU ne želi da bude previše zavisna od kineskih inovativnih tehnologija.

„Zbog toga je važno rebalansirati odnose, a za to je važno i sarađivati sa kineskim vlastima“, rekao je Mišel. On je istakao da Evropa mora da izbegne da čini „iste greške“ koje je napravila previše se oslanjajući na uvoz fosilnih goriva iz Rusije, preneo je Reuters. Mišel je pozdravio sastanak američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) sa Sijem tokom prošlonedeljnog samita G20 na Baliju.

Prethodno je ranije ovog meseca nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Sholz) posetio Kinu, dok je francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvan da poseti Peking, kao i italijanska premijerka Đorđa Meloni. Za to vreme holandski premijer Mark Rute (Mark Rutte) koordinira odupiranje pritisku SAD da se uvedu sveobuhvatne mere ograničenja proizvodnje čipova za Kinu.

Zemlje članice EU održale su prošlog meseca stratešku diskusiju o odnosima sa Kinom, pri čemu su neki lideri pozvali na strožije sagledavanje njene uloge kao „sistemskog rivala“. Visoki predstavnik EU za spolju politiki i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao da Kina postaje sve „teži konkurent“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...