Svetska internet konferencija u Kini

Si pozvao na globalnu saradnju u tehnološkom sektoru

Svet

9.11.2022 15:44 Autor: Vladimir Jokanović 1

Si pozvao na globalnu saradnju u tehnološkom sektoru Si pozvao na globalnu saradnju u tehnološkom sektoru
Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na globalnu saradnju u tehnološkom sektoru na otvaranju Svetske internet konferencija (WIC). Reč je o tradicionalnom događaju koji... Si pozvao na globalnu saradnju u tehnološkom sektoru

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na globalnu saradnju u tehnološkom sektoru na otvaranju Svetske internet konferencija (WIC). Reč je o tradicionalnom događaju koji se održava u blizini Šangaja jednom godišnje i koji promoviše kineski model upravljanja sajber prostorom.

Konferencija je okupila visoke kineske zvaničnike i tehnološke poslovne lidere iz zemlje i inostranstva, dok se Kina suočava sa američkim ograničenjima pristupu naprednoj tehnologiji, prenosi South China Morning Post. Ovogodišnji WIC protiče u senci rastućih ekonomskih problema i geopolitičkih tenzija sa Zapadom.

Si, koji je nedavno obezbedio treći uzastopni predsednički mandat, naveo je u pozdravnom pismu učesnicima skupa da „međunarodno društvo treba da ojača komunikaciju i saradnju kako bi se izborilo da izazovima i prilikama koje donosi digitalizacija“. On je pozvao na izgradnju zajedničkog sajber prostora, koji bi bio pravedniji, otvoreniji, bezbedniji i efikasniji.


Zbog strogih kineskih mera protiv širenja zaraze Covid-19 koja ometaju prekogranična putovanja, čelnici američkih kompanija IBM, Intel i Cisco virtuelno su se uključili u program konferencije. Rukovodeći ljudi kineskih tehnoloških velikih kompanija Alibaba i JD.com, lično učestvuju na WIC-u.

Iako je konferencija u prošlosti privlačila velika imena iz internet industrije u Kini i inostranstvu, njen sjaj je izbledeo poslednjih godina zbog regulatornog pritiska Pekinga na tehnološke kompanije. Novi talas izvoznih ograničenja koje su SAD uvele poslednjih meseci, ciljajući na kineski pristup naprednim tehnologijama u oblastima veštačke inteligencije i naprednih čipova, takođe je zadao udarac industriji u Kini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...