Sastanak lidera Kine i Italije

Meloni i Si za jačanje saradnje

Svet

18.11.2022 12:24 Autor: Vladimir Jokanović 3

Meloni i Si za jačanje saradnje Meloni i Si za jačanje saradnje
Italija nastoji da poveća izvoz u Kinu kao deo jačanja trgovinskih veza između dve zemlje, rekla je italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia Meloni) kineskom... Meloni i Si za jačanje saradnje

Italija nastoji da poveća izvoz u Kinu kao deo jačanja trgovinskih veza između dve zemlje, rekla je italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia Meloni) kineskom predsedniku Si Đinpingu na sastanku na marginama samita G20 na Baliju u Indoneziji.

Inicijativa Rima dolazi u vreme kada evropske vlade preispituju rizike održavanja ključnih komercijalnih odnosa sa Kinom usred sve veće zabrinutosti oko oslanjanja na Peking, prenosi Bloomberg. Ipak, ranije ovog meseca nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Sholz) putovao je u Peking da bi potvrdio bliske ekonomske odnose.

Meloni i Si takođe su razgovarali o tome kako da ožive odnose EU i Kine i saradnju sa najvećim globalnim izazovima, uključujući rat u Ukrajini i potrebu da se izbegne eskalacija sukoba, saopštila je italijanska vlada. Premijerka Italije prihvatila je Sijev poziv da poseti Kinu.

Kako ocenjuju zapadni analitičari bliskost između dve zemlje pojačana je signalima Sija da se Kina postepeno distancira od Rusije. Tokom samita G20 Kina je potpisala saopštenje u kome se navodi da je „većina članica oštro osudila rat u Ukrajini“. Ipak, u saopštenju se ne osuđuje Rusija.

Izvor: TradingEconomics

Si je napomenuo da su poslednjih godina Kina i Italija radile ruku pod ruku na rešavanju krize Covid-19 i da su organizovale kinesko-italijansku godinu kulture i turizma. Prema rečima Sija, Kina i Italija kao dve drevne civilizacije su sveobuhvatni strateški partneri koji dele široke zajedničke interese i duboku osnovu za saradnju, prenosi Sinhua.

On je istakao da se nada da će dve zemlje iskoristiti Vladin komitet Kine i Italije i mehanizme dijaloga u svim sektorima kako bi istražili potencijal saradnje u oblastima kao što su tehnološka proizvodnja, čista energija i vazduhoplovstvo. Si je naveo da će Kina uvoziti više kvalitetnih proizvoda iz Italije.

Izvor: TradingEconomics

Trgovinska razmena dve zemlje iznosila je u prošloj godini više od 62 milijarde dolara. Izvoz Italije u Kinu bio je vredan 18,46 milijardi dolara tokom 2021. godine, prema podacima Ujedinjenih nacija. Isti izvor navodi da je Kina izvezla tokom prošle godine u Italiju robu u vrednosti 43,63 milijarde dolara.

Kineski predsednik održao je nekoliko srdačnih sastanaka sa svetskim liderima na Baliju, uključujući prvi susret sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden) tokom kojeg je naglasio svoje protivljenje upotrebi nuklearnog oružja u Kini.

Si je istakao da se u vremenu mnogih izazova u svetu Kina obavezala da će promovisati mir i razvoj i izgradnju ljudske zajednice sa zajedničkom budućnošću. „Sve zemlje treba da zamene podelu jedinstvom, konfrontaciju saradnjom, a izolaciju inkluzivnošću. Sve zemlje treba da se udruže kako bi odgovorile na pitanja našeg vremena – šta nije u redu sa ovim svetom i šta treba da uradimo povodom toga?“, naveo je Si.

  • VANJA

    18.11.2022 #1 Author

    Odlicno! Bitna je dobra saradnja!

    Odgovori

  • MAJALG

    20.11.2022 #2 Author

    Njeno postavljanje na mesto premijerke u Italiji moglo bi da promeni dosta toga na politickoj sceni u Evproi.

    Odgovori

  • DASHA

    24.12.2023 #3 Author

    Pa lepo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.