Tehnološki gigant platiće kaznu od 1,18 milijardi dolara

Kompanija DiDi kažnjena zbog kršenja kineskih zakona o bezbednosti podataka

NovacPoslovanjeSvetVesti

21.7.2022 13:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kompanija DiDi kažnjena zbog kršenja kineskih zakona o bezbednosti podataka Kompanija DiDi kažnjena zbog kršenja kineskih zakona o bezbednosti podataka
Kineske vlasti propisale su kaznu kompaniji DiDi u vrednosti od osam milijardi juana (1,18 milijardi dolara) uz dodatne penale za osnivače kompanije zbog “ozbiljnih”... Kompanija DiDi kažnjena zbog kršenja kineskih zakona o bezbednosti podataka

Kineske vlasti propisale su kaznu kompaniji DiDi u vrednosti od osam milijardi juana (1,18 milijardi dolara) uz dodatne penale za osnivače kompanije zbog “ozbiljnih” i “podlih” prekršaja kada je u pitanju bezbednost podataka.

Nakon godinu dana otkako su kineski zakonodavci oštetili tehnološkog giganta primoravajući ga da izađe sa Njujorške berze i pored činjenice da je za listiranje prikupljeno 4,4 milijardi dolara.

Zbog svih tih neprilika, ove nedelje došlo je do pada vrednosti akcija kompanije sa 14 dolara, koliko je bila na listiranju, na 3,5 dolara. Kineski zvaničnici, uključujući i inspektore iz bezbednosnog biroa, mesecima su sprovodili istragu u kancelarijama kompanije u Pekingu, piše Financial Times.

U saopštenju koje je nedavno objavljeno Kineska služba za tehnološki nadzor navodi da je sasvim jasno da je došlo do kršenja zakona, kao i da su “dokazi neoborivi, okolnosti ozbiljne, a priroda (prekršaja) podla”.

Pored toga, kineski regulator je propisao kazne i predsedniku kompanije Đin Liju (Jean Liu) i izvršnom direktoru Čengu Veju (Cheng Wei) u vrednosti od milion juana (147.782,50 dolara).

Kako piše Investing.com, ovaj potez bio je samo jedan u nizu koji poništavaju efekte odluke kineskih zakonodavaca da ublaže mere kažnjavanja u tehnološkom sektoru.

Na sajtu podsećaju da je u martu vicepremijer Lju He (Liu He) zahtevao donošenje zakona otvorenijih ka ovom tržištu kako bi se podstakao rast ekonomije, kao i da su u junu započeti pregovori između kompanija Sinomach Automobile Co i DiDi, koja je nameravala da otkupi deo poslovanja auto-proizvođača usmerenog na električna vozila.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...