Ministarka finansija SAD i potpredsednik Vlade Kine razgovarali o bilateralnim pitanjima

Liju He izrazio zabrinutost zbog tretmana kineskih kompanija u SAD

SvetVesti

26.10.2021 14:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Liju He izrazio zabrinutost zbog tretmana kineskih kompanija u SAD Liju He izrazio zabrinutost zbog tretmana kineskih kompanija u SAD
Potpredsednik Vlade Kine Liju He (Liu He) i ministarka finansija Sjedinjenih Američkih Država, Dženet Jelen (Janet Yellen), razgovarali su u utorak putem video-poziva o... Liju He izrazio zabrinutost zbog tretmana kineskih kompanija u SAD

Potpredsednik Vlade Kine Liju He (Liu He) i ministarka finansija Sjedinjenih Američkih Država, Dženet Jelen (Janet Yellen), razgovarali su u utorak putem video-poziva o makroekonomskoj situaciji i pitanjima koja opterećuju odnose između dve zemlje, saopšteno je iz kineskog Ministarstva trgovine.

Jelenova je otvoreno pokrenula “pitanja koja izazivaju zabrinutost”, objavljeno je u odvojenom saopštenju Ministarstva finansija SAD. Iz ovog ministarstva su dodali i da se američka ministarka raduje daljim razgovorima sa kineskim partnerom, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Obe strane su konstatovale da je za Kinu i SAD važno da ojačaju komunikaciju i koordinaciju u okviru makroekonomskih politika, navodi se saopštenju kineske strane.

Dodaje se da je Kina takođe izrazila zabrinutost zbog američkih tarifa i tretmana kineskih kompanija u SAD.

Potpredsednik Vlade Kine, koji predvodi kinesku delegaciju u kinesko-američkim trgovinskim pregovorima otkako je bivši predsednik SAD Donald Tramp (Donald Trump) pokrenuo trgovinski rat s Pekingom, ranije ove godine je već razgovarao s Jelenovom i sa američkom trgovinskom predstavnicom Ketrin Taj (Katherine Tai) o spornim bilateralnim pitanjima.

Kako primećuje Reuters, pojačan je angažman trgovinskih i finansijskih rukovodilaca najvećih svetskih ekonomija na rešavanju međusobnih otvorenih pitanja otkako je Džo Bajden (Joe Biden) postao predsednik SAD u januaru, uprkos tome što iz Vašingtona prozivaju Peking za kršenje ljudskih prava i nastoje da okupe druge bogate zemlje, te da formiraju ujedinjeni front protiv Kine.

Početkom oktobra, američka trgovinska predstavnica Taj je obećala da će izuzeti neke uvozne kineske proizvode iz carina, vršeći istovremeno pritisak na Peking zbog neispunjavanja nekih obaveza iz prve faze trgovinskog sporazuma sklopljenog za vreme Trampove administracije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...