Sledi istraga američkog kongresa

Huawei i SMIC pod sankcijama uvezli 100 milijardi dolara američke opreme

NovacSvetVesti

22.10.2021 11:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Huawei i SMIC pod sankcijama uvezli 100 milijardi dolara američke opreme Huawei i SMIC pod sankcijama uvezli 100 milijardi dolara američke opreme
Kineski telekomunikacioni gigant Huawei i najveći kineski proizvođač čipova SMIC, uvezli su američku tehnologiju vrednu milijarde dolara, od novembra 2020. godine do aprila 2021.... Huawei i SMIC pod sankcijama uvezli 100 milijardi dolara američke opreme

Kineski telekomunikacioni gigant Huawei i najveći kineski proizvođač čipova SMIC, uvezli su američku tehnologiju vrednu milijarde dolara, od novembra 2020. godine do aprila 2021. godine, uprkos tome što su stavljeni na trgovinsku crnu listu Sjedinjenih Američkih Država, pokazuju dokumenti koje je objavio Kongres SAD.

Prema dokumentima do kojih je došla agencija Reuters, 113 izvoznih dozvola ukupne vrednosti 61 milijarde dolara odobreno je američkim dobavljačima za prodaju robe kompaniji Huawei.

Pored toga, 188 licenci u vrednosti od skoro 42 milijarde dolara dobilo je zeleno svetlo za prodaju kompaniji SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corp).

Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa je u četvrtak izglasao da se odobri zahtev najvišeg republikanskog člana Majkla Mekola (Michael McCaul) za objavljivanje podataka o dozvolama, koje je Kongres dobio od Ministarstva trgovine još u maju.

Podaci su takođe pokazali da je više od 9 od 10 zahteva za dozvole odobreno dobavljačima SMIC-a, dok je za isporuku Huawei-u odobreno oko 69 odsto zahteva u istom periodu.

Ovi brojevi su razbesneli kongresmene i senatore koji su svojevremno insistirali da se kineskim kompanijama oduzme pristup naprednoj američkoj tehnologiji.

Republikanski senator Marko Rubio (Marco Rubio) rekao je da misli da predsednik Bajden (Joe Biden) mora da objasni zašto su kompanije nastavile da izvršavaju isporuke, i po kom osnovu, i nakon uvođenja zabrana.

„To je samo još jedan primer da predsednik Bajden ne shvata ozbiljno ekonomsku i bezbednosnu pretnju koju predstavlja Komunistička partija Kine“, rekao je Rubio, pozivajući se na politički aspekt koji tradicionalno „bode oči“ velikom broju Amerikanaca.

Mekol je ipak bio obazriviji, prenosi Reuters. „Jasno je da je u našem nacionalnom interesu da povećamo transparentnost i nadzor javnosti o tome kako naša nacija prenosi svoju tehnologiju“, izjavio je ovaj kongresmen.

Nasuprot ovim brigama po nacionalnu bezbednost stoji jasna računica, koja je u ukupnom zbiru premašila iznos od 100 milijardi dolara, i to samo ako se uzmu u obzir ove dve velike kineske kompanije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...