najveći gubitnik je AMD

Intel može da prodaje čipove kompaniji Huawei, uprkos sankcijama

Svet

13.3.2024 09:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Intel može da prodaje čipove kompaniji Huawei, uprkos sankcijama Intel može da prodaje čipove kompaniji Huawei, uprkos sankcijama
Intel je uspešno “preživeo” napore da se blokira prodaja njegovih čipova kineskoj kompaniji Huawei, u vrednosti više stotina miliona dolara.   Kako piše Reuters,... Intel može da prodaje čipove kompaniji Huawei, uprkos sankcijama

Intel je uspešno “preživeo” napore da se blokira prodaja njegovih čipova kineskoj kompaniji Huawei, u vrednosti više stotina miliona dolara.  

Kako piše Reuters, američkom gigantu u proizvodnji čipova odobreno je da nastavi poslovanje sa Huaweijem, uprkos američkim sankcijama prema ovoj kompaniji.

Administracija SAD se suočila sa pozivima da povuče licencu koju je dala vlada prethodnog predsednika, Donalda Trampa (Donald Trump). Ova kontroverza je podstaknuta konkurencijom kompanije AMD, koja nije dobila sličnu licencu za prodaju svojih čipova Huaweiju.

Pored toga, došlo je do pritiska od strane onih koji se zalažu za oštriji stav prema Kini, sa ciljem da se zaustavi sva tehnološka prodaja sankcionisanom kineskom entitetu.

Intelovo zadržavanje ove licence, za razliku od AMD-ove nemogućnosti da je obezbedi, naglašava složene i nepredvidive izazove sa kojima se kompanije susreću dok američka vlada ima za cilj da ograniči pristup Kine naprednoj američkoj tehnologiji.

Štaviše, Intelova kontinuirana prodaja Huaweiju omogućila je kineskoj kompaniji da održi, pa čak i proširi svoje prisustvo na globalnom tržištu laptop računara. U međuvremenu, AMD je izgubio priliku da ostvari značajnu prodaju, što je uticalo na njegov finansijski učinak i tržišnu poziciju, pokazuju podaci.

„Većina procesora koji se koriste u Huaweijevim laptopovima je još uvek iz Intela, tako da bi svako dalje ograničenje učinilo ponudu kineske kompanije prilično izazovnom“, rekli su analitičari kompanije za istraživanje tržišta tehnologije Canalis.

Kako navodi Reuters, ostali su nejasni razlozi zbog kojih je Intel dobio licencu dok AMD nije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...