Platforma ruskog vlasnika sve popularnija

Telegram ima 900 miliona korisnika nedeljno

Firme u fokusuHi-techLifestyle

11.3.2024 16:17 Autor: Vladimir Jokanović 5

Telegram ima 900 miliona korisnika nedeljno Telegram ima 900 miliona korisnika nedeljno
Telegram ima 900 miliona korisnika i približava se profitabilnosti, naveo je vlasnik aplikacije za razmenu poruka, dok se kompanija približava potencijalnom izlasku na berzu.... Telegram ima 900 miliona korisnika nedeljno

Telegram ima 900 miliona korisnika i približava se profitabilnosti, naveo je vlasnik aplikacije za razmenu poruka, dok se kompanija približava potencijalnom izlasku na berzu.

Vlasnik kompanije čiji je sedište u Dubaiju Pavel Durov izjavio je za Financial Times da je Telegram postao jedna od globalno najpopularnijih aplikacija za društvene mreže, dok je zaradio stotine miliona dolara prihoda, dve godine nakon što je uveo oglašavanje i premijum pretplatničke usluge.

„Nadamo se da ćemo postati profitabilni sledeće, ako ne i ove godine“, rekao je Durov koji je rođen u Sankt Peterburgu u svom prvom javnom nastupu od 2017. godine. On je dodao da platforma ima 900 miliona aktivnih korisnika mesečno, u odnosi na 500 miliona početkom 2021. godine.

Durov, koji je u potpunosti vlasnik Telegrama, rekao je da je kompaniji „ponuđeno 30 milijardi dolara plus procene“ od potencijalnih investitora, uključujući globalne tehnološke fondove, ali je odbacio opciju prodaje platforme, dok istražuju buduću inicijalnu javnu ponudu (IPO).

„Glavni razlog zašto smo počeli da monetarizujemo je taj što smo želeli da ostanemo nezavisni. Uopšteno govoreći, mi vidimo IPO kao sredstvo za demokratizaciju pristupa vrednosti Telegrama“, rekao je Durov. Mediji su ga 2007. nazvali ruski Mark Zakerberg (Zuckerberg) kada je pokrenuo društvenu mrežu Vkontakte, rusku verziju Facebooka.


Nekada je Telagram uglavnom bila platforma za okupljanje slobodne zajednice kriptovaluta, kompanija sa 50 stalno zaposlenih, ekspanziju popularnosti doživela je u poslednjih nekoliko godina postajući vitalno sredstvo komunikacije za vlade i zvaničnike širom sveta, kao i spas za građane u zonama sukoba.

Istraživači upozoravaju da je platforma koja je blago moderirana i dalje leglo kriminalnih aktivnosti, kao i ekstremističkih ili terorističkih sadržaja i dezinformacija. Durov je odbacio kao netačnu tvrdnju kritičara da Kremlj ima veze sa Telegramom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...