dobio 30 milijardi dolara državnog novca za godinu dana

Proizvođači čipova tvrde da Huawei gradi mrežu tajnih fabrika

Firme u fokusuHi-techSvetU fokusu

23.8.2023 16:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Proizvođači čipova tvrde da Huawei gradi mrežu tajnih fabrika Proizvođači čipova tvrde da Huawei gradi mrežu tajnih fabrika
Udruženje globalnih kompanija za proizvodnju čipova (SIA) upozorilo je danas da kineski tehnološki gigant Huawei Technologies gradi mrežu tajnih postrojenja zasebnih poslovnih lica za... Proizvođači čipova tvrde da Huawei gradi mrežu tajnih fabrika

Udruženje globalnih kompanija za proizvodnju čipova (SIA) upozorilo je danas da kineski tehnološki gigant Huawei Technologies gradi mrežu tajnih postrojenja zasebnih poslovnih lica za proizvodnju poluprovodnika širom Kine, što bi mu omogućilo da zaobiđe sankcije Sjedinjenih Američkih Država.

Kako saznaje Bloomberg, kontroverzni proizvođač telekomunikacione opreme u srcu tenzija između SAD i Kine, krenuo je u proizvodnju čipova prošle godine i primio oko 30 milijardi dolara državnog finansiranja od vlade i grada Šenžena.

Prema izvorima, Huawei je kupio najmanje dve postojeće fabrike i gradi još barem tri.

Ministarstvo trgovine SAD stavilo je Huawei na takozvanu “crnu listu” 2019. godine, na kraju mu zabranivši u potpunosti da radi sa američkim kompanijama u skoro svim okolnostima.

Ali ako Huawei gradi i kupuje objekte pod imenima drugih kompanija bez otkrivanja svoje umešanosti, kako je saopštila SIA, telekomunikacioni gigant bi možda mogao da zaobiđe ta ograničenja kako bi indirektno kupovao američku opremu za proizvodnju čipova i druge potrepštine koje su mu inače zabranjene.

Biro za industriju i bezbednost pri američkom Ministarstvu trgovine u odgovoru na pitanja Bloomberga saopštio je da prati situaciju i da je spreman da preduzme dodatne mere ukoliko bude potrebno. Biro je već stavio na crnu listu desetine kineskih kompanija pored Huaweia, uključujući dve za koje SIA tvrdi da su deo njegove “tajne” mreže — Fujian Jinhua Integrated Circuit i Pengxinwei IC Manufacturing (PXW).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...