Kineska tehnološka kompanija računa na domaću tehnologiju

Huawei planira povratak na tržište 5G telefona

Firme u fokusuSvetVesti

12.7.2023 14:38 Autor: Vladimir Jokanović 0

Huawei planira povratak na tržište 5G telefona Huawei planira povratak na tržište 5G telefona
Kineska tehnološka kompanija Huawei Technologies planira povratak u industriju pametnih 5G telefona do kraja tekuće godine, navode istraživačke agencije, signalizirajući povratak kineskog giganta nakon... Huawei planira povratak na tržište 5G telefona

Kineska tehnološka kompanija Huawei Technologies planira povratak u industriju pametnih 5G telefona do kraja tekuće godine, navode istraživačke agencije, signalizirajući povratak kineskog giganta nakon što je američka zabrana prodaje opreme desetkovala njegov biznis sa potrošačkom elektronikom.

Huawei bi trebalo da bude u mogućnosti da se snabdeva 5G čipovima u zemlji koristeći sopstveni napredak u razvoju alata za izradu poluprovodnika, zajedno sa kompanijom SMIC sa sedištem u Šangaju, tvrde neimenovani izvori agencije Reuters, iz tri agencije za istraživanje tehnologije kineskog sektora pametnih telefona. Agencije imaju direktne industrijske izvore, ali su njihovi službenici govorili pod uslovom anonimnosti zbog sporazuma o poverljivosti. Huawei i SMIC nisu odgovorili na zahteve za zvaničan komentar.

Povratak na tržište 5G telefona značio bi pobedu za kompaniju Huawei koja je već skoro tri godine u režimu „opstanka“, prema vlastitom priznanju. Prihod kompanije Huawei od potrošačkih poslova dostigao je rekordnih 483 milijarde juana (67 milijardi dolara) u 2020. godini, a posle godinu dana opao je za oko 50 odsto.

Kineski gigant sa sedištem u Šenženu nekada se takmičio u proizvodnji mobilnih telefona sa kompanijama Apple i Samsung za najvećeg u svetu, sve dok 2019. godine američka ograničenja nisu prekinula njegov pristup alatima za proizvodnju najnaprednijih mikročipova.

Vlade u SAD i zemljama EU označile su Huawei kao potencijalni rizik za nacionalnu bezbednost, dok kineska kompanije odlučno odbacuje takva optužbe. Od tada, Huawei je prodavao samo ograničene serije 5G modela koristeći za njihovu proizvodnju čipove iz zaliha.

Huawei je isporučio 240,6 miliona pametnih telefona širom sveta u 2019. godini, što je bila njegova najbolja godina, dok je prodaja dostigla najniži nivo u prošloj godine, jer je kompanija ostala „zaglavljena“ u prodaji 4G telefona poslednje generacije. Huawei planira da tokom ove godine isporuči oko 40 miliona telefona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...