povodom predloga zabrane zbog bezbednosnog rizika

Reakcija kompanije Huawei na izjavu Evropske komisije

Firme u fokusuSvetU fokusu

16.6.2023 19:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Reakcija kompanije Huawei na izjavu Evropske komisije Reakcija kompanije Huawei na izjavu Evropske komisije
Povodom nedavnog poziva Evropske komisije upućen članicama Evropske unije da uvedu zabranu korišćenja proizvoda dobavljača i kompanija za koje se smatra da predstavljaju bezbednosni... Reakcija kompanije Huawei na izjavu Evropske komisije

Povodom nedavnog poziva Evropske komisije upućen članicama Evropske unije da uvedu zabranu korišćenja proizvoda dobavljača i kompanija za koje se smatra da predstavljaju bezbednosni rizik u 5G mrežama širom Starog kontinenta, kompanija Huawei je izdala i zvaničan komentar.

“Huawei razume brigu Evropske komisije da zaštiti sajber bezbednost EU. Međutim, Huawei se oštro protivi i ne slaže sa komentarima predstavnika Evropske komisije. Ovo je očigledno politički potez, koji nije zasnovan na proverenoj, transparentnoj, objektivnoj i tehničkoj proceni 5G mreža. Primena kriterijuma zemlje porekla za definisanje dobavljača visokog rizika ne doprinosi poboljšanju sajber bezbednosti. Nije bilo navodnih krivičnih dela niti bilo kakvih dokaza protiv kompanije Huawei. Štaviše, nikada u istoriji njenog poslovanja nije bilo ozbiljnog incidenta u oblasti sajber bezbednosti“, navodi se u komentaru kompanije.

Ograničenja ili isključenja zasnovana na diskriminatornim presudama predstavljaće ozbiljne ekonomske i socijalne rizike, navodi se dalje u saopštenju. To bi omelo inovacije i narušilo tržište EU. Oxford Economics izveštaj navodi da bi izuzimanje kompanije Huawei moglo da poveća troškove ulaganja u 5G za desetine milijardi evra, a to će morati da plate evropski potrošači.

„Evropska komisija nema nadležnost da javno izdvoji pojedinačni subjekt kao HRV (high risk vendor, dobavljač viskog rizika) bez pravnog osnova. Od najveće je važnosti naglasiti da se diskriminatorna procena – HRV – ne primenjuje ni na jednog prodavca bez opravdane procedure i odgovarajućeg saslušanja. Kao kompanija koja posluje u EU, Huawei ima proceduralna i suštinska prava i trebalo bi da bude zaštićena zakonima EU i država članica, kao i njihovim međunarodnim obavezama“, ističu iz ove kompanije.

Sajber bezbednost je najveći prioritet kompanije Huawei, naglašeno je u reakciji kompanije, i istaknuto da Huawei podržava nediskriminatornu politiku sajber bezbednosti unutar EU. Ostajemo posvećeni isporuci globalno sertifikovanih i pouzdanih proizvoda i usluga, povezujući stotine miliona Evropljana“.

Zvaničnici Evropske unije još uvek nisu odgovorili na ovaj komentar kompanije Huawei.

  • SHALIMAR

    16.6.2023 #1 Author

    Sve su lepo izneli u objavi,cista politika…

    Odgovori

  • LAV

    17.6.2023 #2 Author

    O sajber bezbednosti treba da se vodi racuna.

    Odgovori

  • MARA

    17.6.2023 #3 Author

    Virtualno je tesko kontrolisati

    Odgovori

  • ŽIZI

    18.6.2023 #5 Author

    Naravno da je politički potez…

    Odgovori

  • PIKSI

    18.6.2023 #6 Author

    Sve je politicki

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...