projekat vredan 10 milijardi evra subvencioniše delom nemačka vlada

TSMC gradi fabriku čipova u Drezdenu

EUSvetVesti

8.8.2023 16:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

TSMC gradi fabriku čipova u Drezdenu TSMC gradi fabriku čipova u Drezdenu
Najveći proizođač čipova na svetu, tajvanski TSMC, u utorak je saopštio da planira gradnju fabrike poluprovodnika u Drezdenu, a projekat procenjuje na više od... TSMC gradi fabriku čipova u Drezdenu

Najveći proizođač čipova na svetu, tajvanski TSMC, u utorak je saopštio da planira gradnju fabrike poluprovodnika u Drezdenu, a projekat procenjuje na više od 10 milijardi evra.

U poslu će kao manjinski partneri učestvovati nemački Bosch i Infineon, kao i holandski NXP, svako sa ulogom od po 10 odsto. Preostalih 70 odsto držače TSMC, piše DPA.

Početak gradnje planiran je u drugoj polovini iduće godine, a početak proizvodnje 2027. Fabrika će imati oko 2.000 zaposlenih.

Infineon je u maju, isto u Drezdenu, počeo gradnju fabrike čipova vrednu pet milijardi evra u Drezdenu. Bosch i američki Globalfoundries u gradu već imaju svoje pogone.

Agencija DPA navodi da će Nemačka projekat podržati sa pet milijardi evra.

To nije prvi projekat fabrike čipova koji vlada u Berlinu subvencioniše milijardama. Intelov pogon u Magdeburgu vredan 30 milijardi evra Nemačka će dotirati sa skoro 10 milijardi, a Infineon za proširenje fabrike u Drezdenu očekuje milijardu.

TSMC je usavršio procese proizvodnje minijaturnih i ekonomičnih čipova i glavni je dobavljač proizvođača pametnih telefona, poput Apple. Velike fabrike TSMC su locirane na Tajvanu. Zbog sve napetijih odnosa sa Kinom, to predstavlja geopolitički rizik globalnoj elektronskoj industriji.

Čipovi za automobilsku industriju manje su moderni od onih za telefone, ali i proizvođači automobila postaju sve zahtevniji kako napreduje umrežavanje vozila. Manjak čipova je tokom pandemije uzdrmao autoindustriju i mnoge fabrike su redukovale ili čak zaustavile proizvodnju posebno jeftinijih modela.

„Domaća proizvodnja poluprovodnika je kritična za globalnu konkurentnost Nemačke,“ rekao je ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck). „Čipovi pokreću naš svet, a omogućavaju i klimatsku tranziciju,“ dodao je. „Bez njih ne rade ni računari, ni automobili, niti generatori struje na vetar ili sunce.“

Uz to, drezdenska fabrika će otvoriti nova radna mesta, a od projekta će profitirati mnoge domaće kompanije, velike i srednje, rekao je Habek.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...