Američka kompanija bez dozvole koristila hiljade knjiga

Autori tuže Nvidiju zbog kršenja autorskih prava

SvetVesti

11.3.2024 13:09 Autor: Vladimir Jokanović 3

Autori tuže Nvidiju zbog kršenja autorskih prava Autori tuže Nvidiju zbog kršenja autorskih prava
Trojica autora tužili su kompaniju Nvidia čiji čipovi pokreću programe veštačke inteligencije, tvrdeći da je bez dozvole koristila njihova dela zaštićena autorskim pravima. Autori... Autori tuže Nvidiju zbog kršenja autorskih prava

Trojica autora tužili su kompaniju Nvidia čiji čipovi pokreću programe veštačke inteligencije, tvrdeći da je bez dozvole koristila njihova dela zaštićena autorskim pravima.

Autori su naveli da su njihovi radovi deo skupa podataka od oko 196.649 knjiga koje su pomogle u obuci platforme NeMo da simulira običan pisani jezik, pre ngo što su uklonjeni u oktobru „zbog prijavljenog kršenja autorskih prava“, prenosi Reuters.

U predloženoj grupnoj tužbi podnetoj federalnom sudu u San Francisku autori su naveli da uklanjanje potvrđuje da je Nvidia „priznala“ da je obučila NeMo uz pomoć skupa podataka i time prekršila njihova autorska prava.

Oni traže neodređenu odštetu za ljude u SAD čija su dela zaštićena autorskim pravima pomogla u obuci velikih NeMo jezičkih modela u poslednje tri godine. Tužba uvlači Nvidiju u sve veći broj sporova sa piscima oko generativne veštačke inteligencije, koja stvara novi sadržaj na osnovu unosa kao što su tekst, slike i zvuk.

Druge kompanije koje su tužene zbog ove tehnologije uključuju OpenAI, koja je kreirala AI platformu ChatGPT i njenog partnera Microsoft. Uspon veštačke inteligencije učinio je Nvidiju favoritom investitota, a cena njenih akcija porasla je od kraja 2022. godine za oko 600 procenata, dok je njena tržišna vrednost oko 2.200 milijardi dolara.

  • SABRINA

    11.3.2024 #1 Author

    Ako su stvarno zloupotrebili, treba i da odgovaraju.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    11.3.2024 #2 Author

    Bas njih briga,oni su mnogo zaradili kršenjem zakona…

    Odgovori

  • LEA

    24.3.2024 #3 Author

    Strasno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...