Sukob oko pokretanja AI startapa se produbljuje

Osnivači OpenAI objavili Maskove mejlove koji negiraju njegove tvrdnje

Firme u fokusuSvetU fokusu

7.3.2024 10:20 Autor: Vladimir Jokanović 1

Osnivači OpenAI objavili Maskove mejlove koji negiraju njegove tvrdnje Osnivači OpenAI objavili Maskove mejlove koji negiraju njegove tvrdnje
Kompanija OpenAI uzvratila je na tužbu Ilona Maska (Elon Musk) objavljujući njegove mejlove u kojima on podržava plan za stvaranje profitnog entiteta i prikupljanje... Osnivači OpenAI objavili Maskove mejlove koji negiraju njegove tvrdnje

Kompanija OpenAI uzvratila je na tužbu Ilona Maska (Elon Musk) objavljujući njegove mejlove u kojima on podržava plan za stvaranje profitnog entiteta i prikupljanje milijardi dolara. Mask je u tužbi koju je nedavno podneo naveo da je OpenAI u kojem je bio deo osnivačkog tima, prekršio prvobitnu altruističku misiju i okrenuo se profitu.

Mask tvrdi u tužbi koju je podneo prošle nedelje da je OpanAI prekršio osnivački dogovor da razvoj veštačke inteligencije bude u službi dobrobiti čovečanstva, jer je formirao savez sa kompanijom Microsoft, koja je investirala 13 milijardi dolara u OpenAI, prenosi Financial Times.

„OpenAI je transformisan u de fakto filijalu zatvorenog koda najveće tehnološke kompanije u svetu Microsofta“, navedeno je u tužbi. Osnivači startapa OpenAI, uključujući direktora Sema Altmana (Sam Altman) osporili su ovu tvrdnju, ističući da je Mask predvodio rane napore da prikupe više novca od investitora.

Osnivači navode da su kada su pokrenuli OpenAI krajem 2015. godine prvobitno nameravali da prikupe 100 miliona dolara, ali da je Mask napisao u mejlu da treba ići sa mnogo većom sumom da „ne bi zvučali beznadežno“. On je navodno predložio da počnu sa obavezom finansiranja od milijardu dolara.

Originalna neprofitna struktura kompanije OpenAI ometala je sposobnost prikupljanja sredstava od tradicionalnih investitora. Imajući u vidu troškove kreiranja AI alata, to je predstavljalo prepreku navedenoj misiji da razvije sve sofiticiraniju AI „koja koristi čitavom čovečanstvu“.

Krajem 2017. godine OpenAI je odlukom osnivača pokrenuo misiju stvaranja profitnog entiteta, a Mask je želeo većinski kapital, početnu kontrolu odbora i funkciju izvršnog direktora, navode osnivači, dodajući da je Mask usred ovih diskusija uskratio finansiranje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...