Zbog "pretnji za nacionalnu bezbednost"

Kanada se pridružila zemljama koje su zabranile Huawei i ZTE

Hi-techSvetU fokusuVesti

20.5.2022 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Kanada se pridružila zemljama koje su zabranile Huawei i ZTE Kanada se pridružila zemljama koje su zabranile Huawei i ZTE
Kanadske vlasti su saopštile da planiraju da zabrane upotrebu kineske Huawei Technologies i ZTE 5G opreme „zbog zaštite nacionalne bezbednosti“, pridruživši se ostatku takozvane... Kanada se pridružila zemljama koje su zabranile Huawei i ZTE

Kanadske vlasti su saopštile da planiraju da zabrane upotrebu kineske Huawei Technologies i ZTE 5G opreme „zbog zaštite nacionalne bezbednosti“, pridruživši se ostatku takozvane mreže zemalja za razmenu obaveštajnih podataka Five Eyes.

„Nameravamo da isključimo Huawej i ZTE iz naših 5G mreža“, rekao je ministar industrije Fransoa-Filip Šampanj (Francois-Philippe Champagne) novinarima u Otavi. „Provajderi koji već imaju instaliranu ovu opremu moraće da prestanu sa njenom upotrebom i uklone je u skladu sa planovima koje danas objavljujemo.

Šampanj je dodao da će kompanije morati da uklone svoju 5G opremu do juna 2024. godine, što neće biti nadoknađeno. Kompanije koje koriste svoju 4G opremu moraju biti uklonjene do kraja 2027. godine.

Odluka – koja se očekivala – odložena je zbog diplomatskih tenzija sa Kinom. Ostatak mreže Five Eyes zemalja — koju čine Kanada, Sjedinjene Američke Države, Britanija, Australija i Novi Zeland — već je zabranio opremu ovih kineskih proizvođača, piše Reuters.

U septembru 2018. godine Kanada je prvi put najavila da će razmotriti moguće pretnje nacionalnoj bezbednosti usvajanjem Huawei opreme. Zatim, u decembru iste godine, finansijski direktor kompanije Huawei Meng Vanžu (Meng Wanzhou) uhapšen je u Kanadi po američkoj poternici, što je stvorilo dugotrajni spor sa Kinom koji je konačno okončan prošlog septembra Mengovim puštanjem na slobodu.

Nakon Mengovog hapšenja, dvojicu Kanađana je uhapsio Peking i optužio ih za špijunažu. Dvojica muškaraca su puštena istog dana kada i Meng.

Sada su diplomatske tenzije između Kine i Kanade donekle popustile. Kina je u sredu uklonila trogodišnje ograničenje na uvoz semena kanadske repice, poništivši ono što se smatralo odmazdom za Mengovo hapšenje.

Odluka dolazi nakon što su telekom kompanije u Kanadi već odlučile da koriste 5G hardver drugih kompanija. ZTE nije odmah odgovorio na zahteve za komentar agencije Reuters.
Alikan Velšhi (Alykhan Velshi), potpredsednik korporativnih poslova za Huawei u Kanadi, rekao je u intervjuu za Canadian Broadcasting Corp da kompanija još uvek čeka da čuje „kakvu vrstu pretnji za nacionalnu bezbednost Huawei zapravo predstavlja“.

Velši je rekao da Huawei i dalje ima 1.500 zaposlenih u Kanadi, uglavnom u istraživanju i razvoju, i da prodaje proizvode poput mobilnih telefona i da će to nastaviti da radi.

U 2020. godini, Bell Canada i rival Telus Corp — dva najveća bežična provajdera — udružili su se sa švedskim Ericssonom i finskom Nokia Oyj da bi izgradili petu generaciju telekomunikacionih mreža, odbacivši Huawej za projekat uprkos korišćenju Huawei 4G opreme. Pored zabrane, ministar javne bezbednosti tada je rekao da će Kanada izraditi novi zakon za zaštitu kritične finansijske, telekomunikacione, energetske i transportne infrastrukture od sajber pretnji.

  • MIŠKOVIĆ

    20.5.2022 #1 Author

    u ovakvim odlukama država se vidi se vidi koliko smo svi kao društvo nazadovali
    od demokratije ni D ili čega se plaše

    Odgovori

  • TATJANA

    20.5.2022 #2 Author

    Ja u ovo ne mogu da verujem, sta se desilo sa svetom

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.5.2022 #3 Author

    Sad i Kina…politika je cudo…

    Odgovori

  • kaćica

    21.5.2022 #4 Author

    Ne vidim cemu zabrana.

    Odgovori

  • Milovan94

    22.5.2022 #5 Author

    Bože, šta se ovo dešava u svetu nije normalno.

    Odgovori

  • IVAN

    22.5.2022 #6 Author

    Sta sve moze politika da uradi nismo svesni.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    22.5.2022 #7 Author

    Očekivano

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...