Vašington i Peking poboljšavaju odnose

Blinken uskoro u poseti Kini

SvetVesti

7.6.2023 10:33 Autor: Vladimir Jokanović 1

Blinken uskoro u poseti Kini Blinken uskoro u poseti Kini
Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) posetiće ovog meseca Kinu, što predstavlja znak stabilizacije turbulentnih bilateralnih odnosa između Pekinga i Vašingtona, koji su... Blinken uskoro u poseti Kini

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) posetiće ovog meseca Kinu, što predstavlja znak stabilizacije turbulentnih bilateralnih odnosa između Pekinga i Vašingtona, koji su dospeli na najnižu tačku poslednjih decenija.

Da Blinken namerava da poseti Peking u narednim nedeljama, tvrde neimenovani izvori upućeni u njegove planove, prenosi Financial Times. Šef američke diplomatije iznenada je otkazao posetu u februaru zbog afere sa kineskim balonom iznad SAD, za koji se sumnja da je bio u misiji špijunaže.

Poseta američkog diplomate predstavljala bi znak obnovljenog napretka u uspostavljanju angažmana na visokom nivou. Američki i kineski predsednici Džo Bajden (Joe Biden) i Si Đinping dogovorili su se u novembru prošle godine na samitu G20 na Baliju da pokušaju da normalizuju odnose.

Govoreći na samitu G7 prošlog meseca u Japanu, Bajden je istakao da očekuje skoro „otopljavanje“ odnosa, nagoveštavajući da su dve zemlje prevazišle nesporazum sa balonom. Prema navodima medija, direktor CIA Bil Berns (Bill Burns) tajno je putovao u Peking u maju, čime je postao najviši zvaničnik aktuelne vašingtonske administracije koji je posetio Kinu. Berns je navodno putovo u Kinu na poziv Pekinga.

Visoki zvaničnici Stejt departmenta za pitanja istočne Azije i nacionalnu bezbednost Kine i Tajvana, boravili su ranije ove nedelje u Pekingu. U saopštenjima obe strane navedeno je da su razgovori usmereni na poboljšanje odnosa bili „iskreni i produktivni“.

U prethodnih mesec dana održano je još nekoliko sastanaka između američkih i kineskih visokih zvaničnika, a kao još jedan znak napretka u obnovi odnosa bio je sastanak ministara trgovine dve zemlje u Vašingtonu, što je bila prva kineska poseta SAD na visokom nivou od januara 2020. godine.

  • SHALIMAR

    10.6.2023 #1 Author

    Toliko su zaostreni,da mora malo da olabave…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...