Usporavanje rasta cena u evropskoj monetarnoj uniji

Inflacija u evrozoni 2,4 odsto u novembru

EU

30.11.2023 11:44 Autor: Vladimir Jokanović 1

Inflacija u evrozoni 2,4 odsto u novembru Inflacija u evrozoni 2,4 odsto u novembru
Inflacija u evrozoni opala je više nego što se očekivalo u novembru, približavajući se cilju od dva odsto, što je podgrejalo nade investitora da... Inflacija u evrozoni 2,4 odsto u novembru

Inflacija u evrozoni opala je više nego što se očekivalo u novembru, približavajući se cilju od dva odsto, što je podgrejalo nade investitora da će Evropska centralna banka smanjiti kamatne stope ranije nego što su njeni zvaničnici nagovestili.

Potrošačke cene u novembru u evrozoni porasle su za 2,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je manje u odnosu na 2,9 odsto u oktobru i manje od procena ekonomista, prenosi Bloomberg. Pritisci na cene nastavili su da jenjavaju u skoro svim kategorijama, ostajući na najnižem nivou u poslednje dve godine.

Bazna inflacija u novembru smanjena je na 3,6 odsto na godišnjem nivou u odnosu na oktobarskih 4,2 procenta. Tržište je očekivalo da će osnovna (bazna) inflacija pasti na 3,9 odsto, kao i da će ukupna inflacija iznositi 2,7 procenata.

Cene u evrozoni opale su u novembru za 0,5 odsto na mesečnom nivou, u odnosu na povećanje od 0,1 procenat, koliko je registrovano u oktobru. Osnovna inflacija iznosila je -0,6 odsto mesečno u poređenju sa ubrzanjem od 0,2 odsto u oktobru, prema podacima Eurostata.

Pad inflacije podstakao je investitore da iznesu svoja očekivanja o tome kada bi ECB mogla da počne da smanjuje kamatne stope, ističući da bi to moglo da počne od aprila. Evro je nastavio da slabi nakon objavljivanja podataka, kotirajući se 0,5 odsto niže u odnosu na dolar, odnosno do vrednosti 1,092 dolara, prenosi Financial Times.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...