Najniži nivo rasta cena u poslednjih godinu i po

Inflacija u evrozoni 2,9 odsto u oktobru

EU

31.10.2023 12:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija u evrozoni 2,9 odsto u oktobru Inflacija u evrozoni 2,9 odsto u oktobru
Prema preliminarnim podacima Eurostata objavljenim u utorak, inflacija u evrozoni opala je u oktobru na 2,9 odsto sa 4,3 odsto u septembru, što je... Inflacija u evrozoni 2,9 odsto u oktobru

Prema preliminarnim podacima Eurostata objavljenim u utorak, inflacija u evrozoni opala je u oktobru na 2,9 odsto sa 4,3 odsto u septembru, što je najniži nivo u poslednje dve godine i ispod procene ekonomista koji su predviđali 3,1 odsto.

Bazna inflacija, koja isključuje promenljive cene hrane i energije, pala je u oktobru na 4,2 odsto na godišnjem nivou sa 4,5 procenata u septembru, prenosi CNBC.

Prema izveštaju Eurostata, ekonomija evrozone oslabila je u trećem kvartalu za 0,1 odsto, uprkos procenama da če BDP ostati nepromenjen u odnosu na prethodni kvartal.

Zemlje evropske monetarne unije bore se sa visokom inflacijom u poslednjih 18 meseci, a indeks potrošačkih cena dostigao je vrhunac od 10,6 procenata u oktobru prošle godine. Evropska centralna banka (ECB) odgovorila je nizom od 10 uzastopnih povećanja kamatnih stopa, posle kojih je njena ključna kamatna stopa podignuta na četiri odsto.

ECB očekuje da će ekonomija evrozone ove godine porasti za 0,7 odsto, u idućoj godini za jedan odsto, a u 2025. gosdini za 1,5 procenata. Nemačka, najveća evropska privreda zabeležila je kvartalni pad BDP-a od 0,1 odsto u trećem kvartalu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...