Najniža stopa u Holandiji, najviša u Mađarskoj

Pad godišnje inflacije u EU i evrozoni u septembru

EU

18.10.2023 15:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pad godišnje inflacije u EU i evrozoni u septembru Pad godišnje inflacije u EU i evrozoni u septembru
Godišnja inflacija u septembru pala je na 4,3 odsto u evrozoni i 4,9 procenata u Evropskoj uniji, sa 5,2 i 5,9 odsto u avgustu,... Pad godišnje inflacije u EU i evrozoni u septembru

Godišnja inflacija u septembru pala je na 4,3 odsto u evrozoni i 4,9 procenata u Evropskoj uniji, sa 5,2 i 5,9 odsto u avgustu, objavio je u sredu Eurostat.

Godinu dana ranije, godišnje stope su bile 9,9 procenata za evrozonu i 10,9 odsto u EU, saopštio je statistički organ, prenele ja Anadolu Agnecy.

Najniže godišnje stope inflacije zabeležene su u Holandiji (-0,3 odsto), Danskoj (0,6 odsto) i Belgiji (0,7 odsto), dok su najviše godišnje stope imale Mađarska (12,2 odsto), Rumunija (9,2 odsto) i Slovačka ( devet odsto).

„U poređenju sa avgustom, godišnja inflacija je pala u 21 državi članici, ostala stabilna u jednoj i porasla u pet“, dodaje se u saopštenju.

U septembru, najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije u evrozoni dale su usluge sa 2,05 procentnih poena, zatim hrana, alkohol i duvan sa 1,78 procentnih poena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *