Podaci Eurostata za avgust

Inflacija u evrozoni 5,2 odsto

EU

19.9.2023 14:54 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u evrozoni 5,2 odsto Inflacija u evrozoni 5,2 odsto
Godišnja stopa inflacije u evrozoni iznosila je 5,2 odsto u avgustu, u odnosu na 5,3 odsto u julu, dok je godinu dana ranije stopa... Inflacija u evrozoni 5,2 odsto

Godišnja stopa inflacije u evrozoni iznosila je 5,2 odsto u avgustu, u odnosu na 5,3 odsto u julu, dok je godinu dana ranije stopa inflacije bila 9,1 procenat, saopštio je Eurostat.

Godišnja stopa inflacije u Evropskoj uniji iznosila je 5,9 odsto u avgustu, u odnosu na 6,1 odsto u julu. Godinu dana ranije iznosila je 10,1 odsto.

Najniže godišnje stope inflacije registrovane su u Danskoj (2,3 odsto), Španiji i Belgiji (po 2,4 odsto), dok je najviša inflacija registrovana u Mađarskoj (14,2 odsto), Češkoj (10,1 odsto) i Slovačkom (9,6 odsto).

U poređenju sa julom mesecom, godišnja inflacija opala je u 15 država članica EU, porasla je u 11 zemalja, dok je u jednoj ostala nepromenjena.

Najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije evrozone dale su usluge (2,41 odsto), zatim hrana, alkohol i duvan (1,98 odsto) i neenergetska industrijska dobra (1,19 odsto).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.