Rezultati istraživanja ECB

Potrošači u evrozoni očekuju smanjenje inflacije

BankeEU

6.6.2023 13:06 Autor: Vladimir Jokanović 1

Potrošači u evrozoni očekuju smanjenje inflacije Potrošači u evrozoni očekuju smanjenje inflacije
Potrošači u evrozoni snizili su svoja inflatorna očekivanja, pokazali su u utorak rezultati istraživanja koje je sprovela Evopska centralna banka. To predstavlja olakšanje za... Potrošači u evrozoni očekuju smanjenje inflacije

Potrošači u evrozoni snizili su svoja inflatorna očekivanja, pokazali su u utorak rezultati istraživanja koje je sprovela Evopska centralna banka. To predstavlja olakšanje za kreatore evropske monetarne politike nakon neočekivanog rasta mesec dana ranije, iako će osnovni rast cena verovatno potrajati.

ECB je povisila kamatne stope za ukupno 375 baznih poena (3,75 odsto) tokom prošle godine u pokušaju obuzdavanja inflacije. Prema očekivanjima ECB inflacija se neće spustiti na ciljanih dva odsto pre 2025. godine. Brz rast plata i snažna potražnja za uslugama drže pritisak na cene, prenosi Reuters.

Srednja očekivanja za visinu inflacije u narednih 12 meseci opala su sa pet odsto u martu na 4,1 odsto u aprilu. Istovremeno, očekivanja za naredne tri godine opala su na 2,5 sa 2,9 odsto, saopštila je ECB na bazi rezultata mesečnog istraživanja koje je sprovedeno u najvećim zemljama evrozone, sa 14.000 ispitanika.

Mnogi od kreatora politike ECB smatraju da je novo povećanje kamatne stope u junu neizbežno, kao i da bi trebalo isto ponoviti u julu kako bi inflacija, koja je u maju bila 6,1 odsto, bila stavljena u potpunosti pod kontrolu. Neki od najžešćih zagovornika stroge politike ECB, veruju da je najgori period inflacije prošao.

Međutim, predsednik Bundesbanke Joakim Nagel (Joachim Nagel) tvrdi da nije izvesno da će kamatne stope dostići vrhunac tokom leta. S druge strane, njegov francuski kolega Fransoa Vilroa de Galo (Francois Villeroy de Galhau), rekao je da misli da će povećanja kamatnih stopa biti okončana do kraja leta.

Očekivanja potrošača mogla bi da utiču na ECB u odlučivanju o novim povećanjima kamatnih stopa. Potrošači očekuju skromniji rat plata i manje su pesimistični u pogledu rasta u evrozoni, a smanjili su i svoja očekivanja u pogledu nezaposlenosti.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...