Očekuje se skori izlazak iz plitke i kratkotrajne recesije

Ekonomisti prognoziraju privredni rast evrozone za 0,6 odsto u 2024.

EU

26.12.2023 10:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ekonomisti prognoziraju privredni rast evrozone za 0,6 odsto u 2024. Ekonomisti prognoziraju privredni rast evrozone za 0,6 odsto u 2024.
Ekonomiju evrozone očekuje skroman rast sledeće godine, uprkos tome što će plati rasti brže od inflacije prvi put u poslednje tri godine, prognoziraju ekonomisti.... Ekonomisti prognoziraju privredni rast evrozone za 0,6 odsto u 2024.

Ekonomiju evrozone očekuje skroman rast sledeće godine, uprkos tome što će plati rasti brže od inflacije prvi put u poslednje tri godine, prognoziraju ekonomisti.

Oko dve trećine od 48 ekonomista koje je anketirao Financial Times navelo je da veruje da je evrozona već u recesiji, koja se definiše kao pad BDP-a u dva uzastopna kvartala. Ekonomisti banke PNP Paribas ipak ocenjuju da je evrozona u stagnaciji, pre nego u recesiji.

Ekonomisti predviđaju postepeni oporavak evrozone u 2024. godini umesto daljeg pogoršanja. Većina ispitanika predviđa da će sadašnja kontrakcija biti plitka i kratkotrajna, sa blagim pozitivnim rastom koji će se vratiti u prvom kvartalu iduće godine.

Međutim, ekonomisti očekuju da će iduća godina doneti samo slab rast i upozoravaju da bi visoke kamate, potencijalna previranja na energetskom tržištu i geopolitička nestabilnost mogli da izazovu dublji pad privrede.

Anketirani ekonomisti predviđaju da će privreda evrozone sledeće godine porasti za nešto više od 0,6 odsto. Većina njih je bila pesimističnija od Evropske centralne banke i MMF-a, koji predviđaju da će privreda evropske monetarne unije porasti 0,8, odnosno 1,2 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...