Energija pojeftinila za 11,5 odsto na godišnjem nivou

Inflacija u evrozoni opala na 2,4 procenta u novembru, zvanično

EU

19.12.2023 14:05 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u evrozoni opala na 2,4 procenta u novembru, zvanično Inflacija u evrozoni opala na 2,4 procenta u novembru, zvanično
Godišnja inflacija u evrozoni iznosila je 2,4 procenta u novembru nakon 2,9 u oktobru tekuće godine, navedeno je u najnovijem izveštaju koji je objavio... Inflacija u evrozoni opala na 2,4 procenta u novembru, zvanično

Godišnja inflacija u evrozoni iznosila je 2,4 procenta u novembru nakon 2,9 u oktobru tekuće godine, navedeno je u najnovijem izveštaju koji je objavio Eurostat.

Posmatrajući glavne komponente inflacije u evrozoni, hrana, alkohol i duvan su imali najvišu godišnju stopu u novembru, od 6,9 odsto u poređenju sa stopom od 7,4 odsto u oktobru.

Usluge su poskupele za četiri odsto na godišnjem nivou, nakon rasta cene od 4,6 odsto u oktobru, neenergetska industrijska dobra su bila skuplja za 2,9 odsto u poređenju sa 3,5 odsto u oktobru, dok je energija pojeftinila za 11,5 procenata nakon pojeftinjenja od 11,2 odsto u oktobru.

Inflacija na mesečnom nivou opala je za 0,6 odsto, što je bilo brže od očekivanog pada od 0,5 procenata, što nije daleko od cilja centralne banke od dva procenta. Bazna inflacija, koja isklučuje promenljive cene hrane i energije, bila je u novembru na godišnjem nivou od 3,6 odsto, nakon što je bazna inflacija u oktobru iznosila 4,2 procenta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...